back to top

Consiliul Europei: Feministele încearcă un „șah” la avortul selectiv pe criterii de sex

Consiliul Europei dezbate și urmează sa voteze, pe 7 octombrie, asupra unui proiect de rezoluție care solicită medicilor să nu mai dezvăluie „sexul fătului” în prima parte a sarcinii.

Experţii susţin că în ultima perioadă a crescut numărul părinţilor care apelează la întreruperea de sarcină în situaţia în care sexul viitorului copil nu este ce îşi doresc, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Aproape întotdeauna, întreruperile de sarcină selective vizeaza „feţii de sex feminin” (sic).

Practica are deja amploarea unui fenomen îngrijorător în unele republici ex-sovietice, membre ale CE, unde raportul băieţi-fete a ajuns la 110-112 (băieți) la 100 (fete), ceea ce duce la dezechilibre demografice și tensiuni sociale.

Consiliul Europei cuprinde 47 de state din Europa, este separat și are un rol diferit față de UE și instituțiile acesteia. Principalul atribut al C.E. este elaborarea, aplicarea și supravegherea aplicării politicilor legate de drepturile omului în statele membre (în baza Convenției Europene a Drepturilor Omului). Totodată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului este strâns legată de C.E., funcționand practic în baza deciziilor acestuia.

Asociația PRO VITA va emite, așa cum obișnuieste, un punct de vedere pe care îl va transmite reprezentanților României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Până atunci, iată primele noastre comentarii:

1. Practica avorturilor selective are dimensiuni de adevărat genocid, însă… în afara jurisdicției CE. În India și în China, zeci de milioane de fete nu s-au mai născut din simplul motiv că erau… fete. Motivele diferă parțial de cele din statele ex-sovietice: în China, legislația obligă cuplurile să se limiteze la un singur copil, iar părinții preferă ca acesta să fie băiat, considerat mai util pentru societate și familie. Datele indică totuși că dacă sistemul orwellian de control al natalității ar fi abandonat (și se pare că va fi), tinerii chinezi n-ar avea nimic împotrivă să aibă și fete în familie. În India, cu precădere în statele sărace, părinții evită să aibă fete din cauza statutului inferior al femeii într-o țară în care relațiile sociale respectă cutumele tribale și de castă.

2. Deși aparent salutar, în spatele ideii proiectului de rezoluție (nu am studiat încă textul) se întrevede mâna tot mai lungă a lobby-ului feminist european. În fapt, în nici o altă situație nu este mai evidentă criza majoră în care se află această ideologie auto-distructivă: ceea ce trebuia să se constituie într-o „eliberare a femeii de sub jugul patriarhatului opresiv”, avortul legal, se dovedește a fi un instrument criminal și genocidar îndreptat chiar contra femeilor. Ce cale vor urma acum feministele? Vor continua să preseze pentru introducerea în legislația internaționala a unui pretins „drept la avort”? În acest caz, rezoluții precum cea discutată de C.E. nu-și vor mai avea sensul, întrucât drepturile trebuie asigurate fără discuție și condiționare. Iată o dilemă la care mișcarea feministă nu a putut furniza răspunsuri rezonabile.

3. Presa „de sistem” (cea românească preluând-o pe nemestecate pe cea internațională) omite faptul că rezoluțiile emise de CE nu au caracter obligatoriu, ele fiind importante în măsura în care statele membre le utilizează în elaborarea legilor. Așadar, este foarte probabil ca în statele occidentale, ca și în România, unde nu avem dovezi că acest fenomen ar exista, recomandarea să fie considerată nepotrivită sau caducă. Revolta exprimată de unii cititori pe forumurile ziarelor este, deocamdată, fără obiect.

4. În general, aflarea sexului copilului înainte de vârsta limită pentru avortul la cerere se face prin teste de sânge, nu prin examen ecografic.

5. Indiferent cât de pozitivă sau negativă ar fi rezoluția, se poate obiecta – cu argumente din plin! – împotriva a ceea ce noi percepem ca o nouă imixtiune a unui organism colectiv, supra-național, în probleme care țin de suveranitatea statelor membre. Încă un pas, așadar, spre desființarea principiului subsidiarității și spre un mega-stat european sau, cine știe, global, în care deciziile nu vor mai fi, de data aceasta, simple recomandări.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente