back to top

Danemarca este prima ţară europeană ce va permite „schimbarea” de sex fără tratament medical

Săptămâna trecută, Parlamentul danez a votat o lege ce va permite ca „schimbarea” de sex să fie posibilă doar prin semnarea unei simple cereri. Nu mai este necesar ca persoana în cauză să fie diagnosticată de către un medic cu „tulburare de identitate de gen” şi nici nu se va mai cere opinia unei psiholog. Legea va intra în vigoare la 1 septembrie.

Conform legii, pentru o persoană care doreşte să-şi schimbe sexul nu mai este necesar tratamentul medical, tratamentul chirurgical pentru schimbarea de sex şi nici sterilizarea. Este suficientă o cerere de schimbarea de sex către autoritatea competentă, ce trebuie confirmată peste 6 luni, după care persoana primeşte „sexul dorit” în faţa legii.

Gaby Calleja, vicepreşedinte al ILGA-Europe, a declarat: „Ca şi în 1989, când Danemarca devenit prima ţară din lume ce a introdus conceptul juridic de parteneriat civil între persoanele de acelaşi sex, astăzi Danemarca se dovedeşte un pionier pentru o altă schimbare semnificativă în Europa. Statul nu va mai fi principalul responsabil pentru ceea ce se întâmplă cu corpul sau viaţa unei persoane; Parlamentul a recunoscut că acestea sunt drepturi ce aparţin individului.”

Paulo Corte-Real, alt vicepreşedinte al ILGA-Europe, a adăugat: „Suntem încântaţi să vedem că modelul argentinian pentru recunoaşterea egalităţii de gen este introdus în Europa de către Danemarca. Acum standardul a fost ridicat mai sus şi încurajăm celelalte ţări europene să ia exemplu şi să renunţe la cerinţele care nu sunt necesare, sunt umilitoare şi degradante şi îi împiedică pe europeni să se bucure pe deplin de viaţă având genul pe care îl preferă.”

Conform Indicelui Curcubeu (mai 2014) Danemarca se află pe locul 10 din 49 ţări europene, în ceea ce priveşte legislaţia şi politicile ce afectează drepturile omului ale persoanelor LGBTI (sic). (sursa: ILGA-Europe)

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai citite postări