back to top

Franța: Scandalul afacerilor cu „mame-surogat”

Revista Le Figaro publică un articol despre investigațiile brigăzii care se ocupă de infracțiunile la adresa persoanei. Firme americane ce oferă „servicii de mamă-surogat” (gestație pentru altul) cuplurilor infertile sunt anchetate întrucât acest „serviciu” este ilegal în Franța.

clinică americană a desfășurat în Franța o campanie de promovare masivă a „mamei-surogat”, iar asociația juriștilor specializați în dreptul copilului a depus o plângere la Procuratura Parisului, în luna ianuarie.

În Franța, gestația pentru altul este interzisă. Codul Penal interzice încheierea unui contract lucrativ între „o persoană ce dorește să adopte un copil și un părinte ce are un copil născut sau un copil pe cale să se nască”. Delictul e pasibil de doi ani închisoare și 30 mii euro amendă. Întrucât firmele de oferă servicii de „mamă-surogat” au semnat contracte la vedere, fără teamă de rigorile legii, asociația ce a depus plângere este încrezătoare că asemenea infracțiuni nu se vor mai comite în indiferența generală.

Anul acesta, pentru a treia oară în Franța, Curtea de Casație a respins cererea de acordare a cetățeniei franceze unui copil născut de o mamă-surogat.

Legea mamei-surogat (GPA) și a reproducerii umane asistate medical se află încă în dezbatere în Franța, după ce legalizarea căsătoriei homosexuale a produs scandal public și coagularea cetățenilor îngrijorați în mișcarea „La Manif pour tous”. (după lefigaro.fr)

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai citite postări