Asociaţia Juristes pour l’enfance, cu sediul la Paris, a emis ieri un comunicat referitor la ultima decizie a Curţii de Casaţie. Aceasta a dat aviz favorabil adopţiei unui copil conceput prin inseminarea artificială a „soţiei” mamei sale. [În Franţa căsătoria între persoanele de acelaşi sex este legală din 2013.]
Acest aviz marchează un recul fără precedent în materie de drept al copilului, în Franţa. Acest copil a fost conceput astfel încât el este privat în mod deliberat de tatăl său biologic, cu scopul premeditat ca linia sa paternă să rămână vacantă şi el să devină adoptabil. Această procedură de concepere a unui copil deturnează sensul instituţiei adopţiei.
Adopţia este o instituţie creată în folosul copilului, cu raţiunea de a-i oferi părinţi unui copil care a fost privat în mod tragic de ei. Din contră, inseminarea artificială cu donator, în beneficiul unui cuplu format din femei, îl privează în mod deliberat pe copil de tată pentru a-l face pe acesta să fie adoptabil.
Decizia Curţii de Casaţie reprezintă demisia justiţiei din domeniul protecţiei copilului. Curtea şi-a permis să afirme: „Recurgerea la asistenţa medicală pentru a procrea, sub forma inseminării artificiale cu donator anonim din străinătate, nu reprezintă un obstacol pentru pronunţarea adopţiei, către soţia mamei, a copilului născut prin acest procedeu, de vreme ce sunt reunite condiţiile legale ale adopţiei şi adopţia răspunde interesului copilului.”
Dar condiţiile legale ale adopţiei nu se pot reuni de vreme ce copilul a fost privat deliberat de unul dintre părinţi pentru a deveni un „produs” adoptabil. Adopţia unui copil nu poate fi definită prin a-l concepe pe acesta fără tată în mod deliberat. Afirmarea contrariului reprezintă o negare grosolană a realităţii.
Avizul Curţii este contrar Constituţiei franceze şi Convenţiei internaţionale a Drepturilor Copilului, care îi garantează copilului, în măsura posibilităţilor, dreptul de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi crescut de ei. (după Juristes pour l’enfance)