Comisia Europeană a refuzat să transforme într-o iniţiativă legislativă cererea celor peste 1,7 milioane de semnatari ai Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) „Unul dintre noi”, lucru despre care blogul nostru a mai relatat. Comitetul de Organizare al acestei ICE a apelat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu sediul în Luxemburg pentru o acţiune judiciară în contradictoriu cu Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European, în care solicită anularea acestei hotărîri, precum și anularea articolului 10 (1) (c) al Regulamentului UE nr. 211/2011.
În plângerea sa, Comitetul analizează lipsa de argumente şi sărăcia intelectuală din documentul prin care CE a refuzat să ia în considerare solicitarea cetăţenilor europeni. Pentru Comitetul de Organizare al ICE „Unul dintre noi” răspunsul CE este inadecvat şi reprezintă o „depăşire de atribuţii”.
De aceea va fi foarte interesant să urmărim evoluţia acestui proces de la CJUE. Comitetul estimează că judecătorilor le va fi greu să afle motivele serioase pentru care CE a refuzat să transforme în iniţiativă legislativă interzicerea alocării de bani europeni (bani publici) pentru finanţarea avorturilor la cerere şi a experimentelor care au drept urmare distrugereea embrionilor umani. Totuşi, Curtea va avea de răspuns la o problemă mai grea: Regulamentul UE nr. 211-2011, care oferă baza legală pentru iniţiativele cetăţeneşti europene, dă dreptul Comisiei să răspundă inadecvat la o solicitare nedorită de membrii ei?
Procesul pe rol nu mai este despre avorturile la cerere. Este un test pentru mecanismele democratice comunitare. De verdictul din acest proces depinde atât viitorul „Unul dintre noi”, cât şi viitorul iniţiativelor cetăţeneşti ca instrument al democraţiei participative din UE.
Pe de o parte, „Unul dintre noi” a adus pe agenda publică europeană un subiect care va mai rămâne mult timp pe masa oamenilor politici. Pe de altă parte, cetăţenii europeni vor afla dacă Iniţiativele sunt un instrument util sau doar o formă fără fond, care îi lasă Comisiei monopolul în ceea ce priveşte legislaţia comunitară.