back to top

India: Efectele politicii „familia cu maximum doi copii”

India are peste un miliard de locuitori şi circa jumătate dintre ei au sub 20 de ani.

Mai multe state indiene au adoptat, între anii 1990 şi 2000, o lege care îi interzice unei persoane care are mai mult de doi copii să candideze pentru o funcţie publică. Cercetări efectuate de curând arată ce impact a avut această politică asupra raportului băieţi-fete şi a familiei.

Scopul legii a fost să-i determine pe candidaţi să devină un exemplu pentru votanţi şi să limiteze rata fertilităţii la 2,1 copii per femeie. În aceste state dimensiunea familiei s-a redus, a scăzut numărul de femei care nasc şi al treilea copil şi raportul fete-băieţi s-a dezechilibrat.

Candidaţii au adoptat rapid după votarea legii modelul familiei cu doi copii sau au recurs la divorţ şi alt mariaj pentru a avea alţi copii. Declinul fertilităţii pentru unele caste arată că dorinţa de a candida a fost mai mare decît cea de a crea un anumit „model” de familie.

În 2013 Fondul pentru Populaţie al ONU (UNFPA) a declarat că această lege accentuează discriminarea faţă de fete şi afectează grupuri sociale vulnerabile.  (după The Hindu)

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai recente articole