back to top

Marea Britanie: Controversa embrionului cu trei părinţi genetici

Membrii Camerei Comunelor au votat în favoarea unui proiect de lege care va permite crearea de embrioni cu ADN provenind de la trei persoane diferite (copii cu trei „părinţi”). Scopul legii este să elimine riscul bolilor genetice cu originea în ADN-ul mitocondrial.

Oul fecundat primeşte ADN, în cantităţi egale, de la mamă şi de la tată, ce se unesc în nucleu pentru a forma o elice completă de material genetic. În afara acestui ADN nuclear, celula ou conţine ADN mitocondrial, provenit doar de la mamă. Mitocondria produce energia necesară celulei. ADN-ul mitocondrial nu influenţează caracteristici cum sunt înfăţişarea copilului. Bolile mitocondriale sunt transmise doar de la mamă la copil; printre ele se află: afecţiuni cerebrale, musculare şi cecitatea. Unul din 6500 de copii se nasc cu o boală mitocondrială.

Dacă legea va trece şi de Camera Lorzilor, Marea Britanie va deveni prima ţară ce permite procedura de creare a embrionului cu trei părinţi. Tehnica constă într-o fertillizare in vitro modificată, în care ADN-ul mitocondrial sănătos este preluat din ovul altei femei. Copilul va avea două mame genetice şi un tată.

Ministrul Sănătăţii, Jane Ellison, a declarat: „Este vorba de o ştiinţă de vârf, judicios reglementată, ce le oferă speranţă familiilor afectate”. Prim-ministrul David Cameron a sprijinit proiectul de lege, ce a stârnit dispute de bioetică aprinse în lume. Biserica Anglicană şi ce Catolică din Anglia au cerut blocarea legii, întrucât va permite distrugerea de embrioni.

„Embrionul uman reprezintă o nouă viaţă ce ar trebui să fie respectată şi protejată din momentul concepţiei”, a declarat Episcopul catolic John Sherrington. „Legea prezintă aspecte serioase şi Parlamentul nu ar trebui să se grăbească”.

Reverendul Brandon McCarthy, consilier în probleme de etică medicală al Bisericii Anglicane, a declarat pentru BBC: „Trebuie să fim absolut convinşi că tehnicile folosite sunt sigure şi că vor avea rezultatele scontate”. El a spus că este necesară o dezbatere corectă a problemelor etice ridicate de lege.

(după Religion News)

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai citite postări