back to top

Musulmanii din Franța apără familia

Zilele trecute a avut loc a 31-a Adunare Anuală a Musulmanilor din Franța, cu tema Care sunt valorile unei societăți în schimbare? Omul, familia și traiul în comun.

Musulmanii s-au dovedit discreți în chestiunile care frământă societatea franceză de doi ani de zile: căsătoria gay și teoria genului, predată obligatoriu în școli, dar aceasta nu înseamnă că nu sunt îngrijorați, informează Le Figaro.

Uniunea Organizațiilor Islamice din Franța (UOIF) este federația cea mai dinamică a musulmanilor din această țară; ea grupează peste 250 asociații și are parteneriate cu peste 3000 moschei și lăcașuri de cult. Luna trecută UOIF a grupat învățământul privat musulman într-o federație care să apere mai bine interesele comunității pe lângă autoritățile publice.

Temele Adunării țin de actualitate: căsătoria pentru toți și „ABC-ul pentru egalitate” din școli (teoria genului, n.n.) lovesc în religia noastră și ne îngrijorează, a declarat președintele UOIF, Amar Lasfar. De altfel, predecesorul său, Ahmed Jaballah, declarase la Congresul Manif pour tous din ianuarie 2013  că musulmanii au aceeași poziție ca toate tradițiile religioase și umaniste care susțin că familia este structura de bază a societății și că politica guvernului socialist o amenință în mod direct.

Concluziile Adunării au fost: musulmanii se opun „căsătoriei” gay, fertilizării in vitro (FIV) şi eutanasiei oamenilor. Amar Lasfar a declarat: „Brutalitatatea schimbărilor din societate în ceea ce priveşte căsătoria şi familia, produse în 2013, ne-a zguduit. E curios că într-o epocă în care predicăm reîntoarcerea la natură, ne îndepărttăm tot mai mult de legile naturale”, în ceea ce priveşte familia. În acest context părinţii trebui să fie „modelul” pentru copiii lor şi s reziste „bulversării modelului familial”.

La Adunare au participat peste 70 de personalităţi ale societăţii franceze, princte care Hani şi Tariq Ramadan, Ludovine de la Rochere, preşedinta Manif pour tous, şi Pr. Christophe Roucou, însărcinat pentru relaţiile cu islamul din partea Conferinţei Episcopilor din Franţa.

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai citite postări