back to top

Nereguli grave la Agenția pentru Transplant de Organe

Heart_TransplantMinisterul Sănătății a emis ieri un comunicat în care anunță că va sesiza organele abilitate în urna verificărilor efectuate la Agenția Națională de Transplant (ANT). Citiți comunicatul la ms.gov.ro.

Corpul de control a verificat, prin sondaj, patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe și a constatat că ANT a acreditat spitalele pentru transplant, deşi acestea nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin lege.

Din cauză că nu aveau aparatura necesară declarării morţii cerebrale, în spitalele verificate nu s-a desfăşurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis verificarea activităţii tuturor centrelor de transplant din ţară.

S-a constatat că la ANT nu există proceduri şi criterii clare de alocare a organelor către pacienţii care au nevoie de transplant. Agenţia nu are un registru pentru fiecare tip de organ prelevat şi, deşi are responsabilitatea legală, ANT nu a elaborat normele legislative pentru organizarea registrelor naţionale pentru celule şi ţesuturi destinate transplantului.

În lipsa unui registru național, fiecare spital întocmește liste proprii de așteptare, care nu sunt integrate la nivel naţional. Astfel, este încălcată Legea 95 din 2006, care prevede că ANT gestionează registrele naţionale, prin care se asigură monitorizarea continuă a activităţii de transplant, a activităţilor centrelor de prelevare şi a centrelor de transplant.

”Avem dubii serioase legate de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului, având în vedere că ANT și-a pierdut o parte din atribuții privind această activitate, atribuții care au fost transferate către Serviciul de Ambulanță București – Ilfov”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a desfășurat activitatea de coordonare în domeniul transplantului fără a fi acreditat.

În mai multe comunicări oficiale între Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, Agenția Națională de Transplant şi Ministerul Sănătății, dr. Victor Zota apare ca fiind coordonator național de transplant, deşi această funcție nu este definită în legislația actuală, deci nu există. În prezent, legea defineşte funcțiile de coordonator de transplant regional şi la nivelul unității sanitare.

O altă constatare se referă la funcționarea Consiliul Știinţific al ANT, care nu și-a îndeplinit atribuţiile. Deşi trebuia să se întrunească lunar,  între 2013 și 2016 consiliul nu s-a întrunit decât de patru ori. Mai mult, o parte din membrii consiliului nu mai sunt în viaţă.

Corpul de Control a deci, printre altele, realizarea unei verificări a întregii legislații în domeniul transplantului pentru a se pune în acord toate actele normative incidente și realizarea în regim de urgență, de către ANT, a diligențelor necesare pentru aprobarea prin ordin de ministru a modului de alocare la nivel național a grefoanelor de organe, țesuturi și celule.

Măsurile solicitate de Ministerul Sănătății nu sunt nicidecum menite să stopeze activitatea de transplant. Transplanturile de organe în România trebuie efectuat în condiţii de legalitate şi siguranţă pentru pacienţi.

Comentariu: Traficul de persoane pentru organe și țesuturi este o activitate criminală în expansiune. Prelevările de organe (de la persoane aflate în viață) sunt efectuate forțat sau în urma unei înșelăciuni și de multe ori duc la decesul victimei. Piața mondială pentru organe este de ordinul miliardelor de dolari.

În 2012 OMS evalua că, la nivel mondial, au loc anual 10 mii de transplanturi de organe in mod clandestin. Dar necesarul de rinichi pentru transplant este de peste 70 mii anual, doar în Europa; principala provocare în domeniu este cererea mare de organe.

Pentru prevenirea traficului de persoane pentru organe, statele depun eforturi pentru a avea sisteme transparente de efectuare a transplantelor, cu accesul echitabil al pacienților și pentru donarea efectuată prin acord informat.

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai recente articole