Organizaţia Salvaţi Copiii a publicat de curând un raport anual despre sănătatea maternă în lume, cu un clasament al mortalităţii materne pe ţări. În general, s-au înregistrat progrese în îngrijirea sănătăţii mamelor.
Raportul „State of the World’s Mothers” report arată o creştere a mortalităţii materne în SUA, şi este publicat cu cîteva zile înainte de Ziua Mamei pentru această ţară, 11 Mai.
Din 178 state, SUA se află pe locul 31 în clasament, după ce în urmă cu 15 ani se afla pe locul 5.
Finlanda are cei mai buni indicatori în ceea ce priveşte îngrijirea mamelor şi a copiilor, educaţia şi statutul lor economic şi politic.
Somalia, afectată de război şi de dezastre naturale, se află pe ultimul loc în clasament.
O parte din decesele materne şi infantile au cauze ce ar putea fi prevenite, prin politici regionale sau acţiuni punctuale ale comunităţilor. Zilnic, în lume mor circa 800 de mame şi 18 mii de sugari; peste jumătate dintre decese au loc în regiuni cu dezastre naturale sau conflicte armate.
Organizaţia Salvaţi Copiii oferă o explicaţie pentru creşterea mortalităţii materne în SUA:
„Conform unor studii recente efectuate în SUA, a crescut numărul de sarcini cu factori de risc. Multe femei suferă deja de obezitate, hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare când rămân gravide. Femeile care au o sarcină la vârste mai inaintate şi folosesc medicaţie pentru creşterea fertilităţii au mai mulţi factori de risc pentru naştere.”
Un studiu despre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului şi reducerea mortalităţii materne în acest context, publicat în revista Lancet de către Institutul de Statistică Medicală (Institute for Health Metrics and Evaluation), prezintă cifre similare pentru SUA.
În raportul „Rata globală, regională şi naţională a mortalităţii materne şi cauzele ei între 1990-2013: o analiză sistemică în cadrul Studiului despre Morbiditatea Globală 2013” ( „Global, regional, and national levels and causes of maternal mortality during 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013”) se afirmă: SUA se află printre cele 8 ţări care înregistrează o creştere a mortalităţii materne începând cu 2003, alături de Afganistan şi El Salvador. Mortalitatea maternă în SUA a fost de 12,4 (la suta de mii de femei) în 1990, 17,6% în 2003 şi 18,5% în 2013. Pe glob, în 2013 mortalitatea maternă este de 209 (în scădere); în ţările în curs de dezvoltare mortalitatea maternă a fost de 12,1, la jumătate faţă de 1990. […]
Studiul „Tendinţe în mortalitatea maternă între 1990 şi 2013” („Trends in maternal mortality 1990 to 2013”), publicat de un grup de experţi de la OMS şi Banca Mondială, arată o reducere a mortalităţii materne globale cu 45% faţă de 1990. Cele mai mari cifre provin din Africa Sub-Sahariană. […]
Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (Global causes of maternal death: a WHO systematic analysis), apărut în Lancet Global Health, arată că mortalitatea maternă este produsă de hemoragie, hipertensiune arterială, infecţii şi cauze obstetricale, dar unul din patru decese este produs de cauze pre-existente, cum sunt diabetul zaharat, infecţia cu HIV, malaria şi obezitatea. […]
Studiul prezintă informaţii despre care se vorbeşte mai rar: mortalitatea maternă produsă de avortul în ultimul trimestru de sarcină. „Prin avort se înţelege avortul provocat, avortul spontan şi sarcina ectopică.” Decesele produse de avort sunt adeseori clasificate ca decese produse de „avortul nesigur”, cu referire la statutul său (legal sau nu), dar cercetătorii recunosc că e foarte dificil, uneori imposibil, să faci deosebirea între avortul spontan şi cel provocat drept cauze ale mortalităţii materne.
Mortalitatea maternă produsă de avort a scăzut de la 13% la 7,9%. Conform studiului „Am estimat că 7,9% dintre decesele materne au fost produse de avort. Această cifră este mai mică decîât estimarea anterioară, de 13%.” (după pncius.org)