Circa 650 de nou-născuţi sunt eutanasiaţi în fiecare an în Olanda întrucât medicii cred că ei suferă sau că părinţii ar trece printr-un stres emoţional prea mare la moartea naturală a copiilor lor. Acestea sunt principiile Asociaţiei Medicale Regale Olandeze (KNMG).
Circa 175.000 de copii se nasc anual în Olanda. Injecţia letală pentru un nou-născut este etic permisă dacă „perioada de respiraţie terminală (gasping) şi de agonie se prelungeşte, moartea inevitabilă este întârziată în ciuda tratamentului şi aceasta le produce părinţilor o suferinţă severă.”
După prăbuşirea regimului nazist, Olanda a devenit, în anul 2002, prima ţară care a legalizat eutanasia pentru persoanele care au depăşit 18 ani. Dar din 2005 medicii care eutanasiază copii nu mai sunt puşi sub anchetă câtâ vreme respectă principiile Protocolului de la Groningen. Conform acestui Protocol medical, respectat de KNMG, „angoasa părinţilor” este un motiv serios pentru decizia de a eutanasia un nou-născut.
Experienţa unor ţări ca Elveţia, Olanda şi Belgia, ce au legalizat eutanasia, arată că este posibil să obţii moartea cuiva la cerere, deși pedeapsa capitală este, formal, interzisă. (după Life Site News)