[Extrase din „Dosar Provita” nr. 188 – buletin informativ al Asociaţiei Provita Media.
Fiecare subiect poate fi citit pe larg prin clic pe titlu].
Imaginea la ecograf a copilului, înainte de avort
Senatul statului american Kentucky a adoptat o lege, votată cu 32 voturi împotrivă 5, care prevede ca oricărei femei, care solicită un avort, să i se ofere o ecografie a bebeluşului, înainte ca avortul să aibă loc. Potrivit legii consimţământului informat, de asemenea, femeile trebuie să primească informaţii cu privire la avort, într-un interviu, faţă în faţă, cu o zi înainte de intervenţia planificată.
Vrem noi sau nu, embrionul uman este o fiinţă umană
Arhiepiscopul francez de Rennes Pierre d’Ornellas a răspuns întrebărilor publicaţiei JDD, în legătură cu proiectul de lege francez privind bioetica:
„- (…) Guvernul va decide cu privire la interesul superior al copilului, luând în considerare ridicarea anonimatului, în contextul reproducerii asistate medical, cu donator de gameţi, permiţând accesul la identitatea donatorului. Dar ridicarea anonimatului duce la întrebări fără răspuns, contrare intereselor copilului, care sunt, cu toate acestea, primordiale. Este corect să se continue folosirea donării de gameţi, adică femeile să dea naştere prin împărţirea filiaţiei? Copilul a fost absent din celelalte două legi anterioare privind bioetica. Posibilităţile ştiinţei au prevalat până acum. […]Procrearea asistată medical nu vindecă infertilitatea. Ea încearcă să o atenueze. A fost prea mult când reproducerea umană a fost lăsată sub dominaţia tehnologiei. Crearea unei fiinţe umane în afara corpului femeii a fost un eveniment seismic. Ne-am gândit destul la ceea ce însemnă aceasta, la autoritatea pe care omul a acceptat-o ca o fiinţă umană să fie fabricată într-o eprubetă? Astăzi, această autoritate face loc fantasmelor. Vom alege caracteristicile genetice ale copilului, ochii albastri sau parul închis. Riscul derivei către eugenie şi echivalarea omului cu o marfă este considerabil. Există ţări unde se vand gameţi!”
Femeilor britanice care nu doresc să aibă copii li se oferă sterilizare în pauza de prânz, scrie publicaţia The Sunday Telegraph. Noul serviciu pentru femei a fost propus de Cadogan Clinic din Londra. Spre deosebire de operaţia de ligatură a trompelor, în care este necesar accesul la cavitatea abdominală, noua intervenţie propusă se realizează prin metoda endoscopică şi nu necesită anestezie generală. Noua operaţie constă în introducerea, cu ajutorul histeroscopului, a unei spirale metalice în trompele falopiene ale femeii.
Utilizarea contracepţiei creşte şi numărul avorturilor se dublează
Numărul din ianuarie al revistei Contraception publică rezultatele unui studiu pe zece ani, făcut în Spania, în scopul de a „colecta informaţii despre utilizarea metodelor contraceptive pentru a reduce numărul avorturilor la cerere”, cum se subliniază în rezumatul articolului.
Numărul de avorturi a crescut în S.U.A.
Oamenii de stiinţă americani au înregistrat o creştere a numărului de avorturi în ţară pentru prima dată, din 1990, relatează de AP. Cercetarea statistică a fost efectuată de un grup de specialisti ai organizaţiei non-profit Institutul Guttmacher, sub conducerea lui Rachel Jones. Rezultatele au fost publicate pe site-ul organizaţiei.
Imunitatea fătului şi a adultului se dezvoltă din celulele stem diferite
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că sistemul imunitar al fătului şi al adulţilor se dezvoltă din diferite tipuri de celule stem, relatează Science Daily. Un raport cu privire la echipa de studiu, sub conducerea lui Joseph M. McCune de la Universitatea din California, San Francisco, publicat în revista Science.
Tinerelor ar trebui să li se spună că naşterile optime sunt între 20 şi 35 de ani
Astfel recomandă medicul Tony Falconer, noul preşedinte al Colegiului Regal de Obstetrică şi Ginecologie (RCOG) din Marea Britanie. El a cerut ca elevele de şcoală să fie învăţate că vârsta potrivită pentru o femeie să aibă un copil este între 20-35 de ani. Dr. Tony Falconer spune ca femeile ar trebuie să-şi rezolve „mai bine conflictul” dintre cariera lor şi viaţa de familie.
În luna noiembrie 2010, în Rusia s-au născut cu 10% mai mulţi copii decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii Publice din Rusia. Potrivit agenţiei, creşterea numărului de naşteri s-a înregistrat în 47 de regiuni din Rusia. În această perioadă s-au născut 148.700 ruşi. Specialiştii din cadrul Ministerului au subliniat că a avut loc reducerea mortalităţii infantile. În noiembrie 2010, în ţară au murit 1.099 copii cu vârsta sub un an, în timp ce în noiembrie anul trecut – 1.233 copii. Cele mai semnificative reduceri ale ratei mortalităţii infantile au fost înregistrate în Districtul Federal de Nord-Vest, unde cifra a scăzut cu 9,7%.
Legea cu privire la asigurările sociale din Rusia se va schimba în favoarea femeilor gravide
Ministerul Sănătăţii va modifica urgent noua lege privind asigurările sociale, conform instrucţiunilor preşedintelui Dmitri Medvedev. Acest lucru a fost relatat Agentiei de Ştiri ITAR-TASS, de către adjunctul ministrului Protecţiei Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale Yuri Voronin. Modificările privesc indemnizaţiile pentru sarcină şi naştere.
Femeile care vor să apeleze la FIV ar putea avea o nouă alternativă
Cam una din patru femei care au probleme de concepţie ar putea avea tulburări ale sistemului imunitar, ceea ce face ca organismele lor „să respingă” sarcina. Aceste femei adesea fac cicluri repetate de tratamente fertilizare in vitro (FIV), cheltuind sume enorme de bani, dar suferă noi şi noi eşecuri sau concep apoi pierd sarcina în primele luni de gestaţie.