Cresterea demografica si ecologia. Publicatia franceza de stanga Le Monde publica sub acest titlu un articol de Antonia Ponickau, in care se abordeaza si miscarea franceza a non-parintilor. Adica a celor care au ales sa nu faca copii – si mai mult, se si mandresc, intr-un stil militant, cu asta. Nascuta in SUA, miscarea childfree (ce ironie, in limba engleza free inseamna nu doar fara/lipsit de, ci si liber; interesanta interpretare a cuvantului libertate!) este mai degraba subiect de anecdote in Franta, tara cu cea mai mare natalitate din Europa – aflata insa abia la pragul de inlocuire a populatiei (2 copii/cuplu).
Evident, miscarea celor fara copii are legaturi cu fanaticii incalzirii globale, cata vreme se organizeaza sub egida „Sa salvam planeta, sa ne oprim din a mai face copii”. Deputatul ecologist Yves Cochet, relateaza Le Monde, a propus ca alocatiile sa fie invers proportionale cu numarul de copii, recompensand adica cel mai mult familiile cu un singur urmas. Ca sa terminam balciul, noi propunem ca cele mai mari alocatii pentru copii sa fie acordate… celor care nu fac copii deloc, desigur.
La peur d’un surnombre n’est pas une nouveauté. Mais aujourd’hui, ce n’est pas le problème de la faim qui se poserait avec la croissance démographique mais le danger „d’étouffer dans des villes insalubres, noyées sous les déchets et alimentées par une eau contingentée et polluée„. La croissance démographique serait un péril écologique majeur. Selon l’agence des Nations Unies pour le développement (PNUD), „freiner la croissance démographique contribuerait à réduire les gaz à effet de serre„.
Stupiditatea acestei afirmatii este insa evidenta: „amprenta de carbon” (noul „inamic public numarul unu”) a unui cetatean din Lumea a Treia – acolo unde „trebuie franata cresterea demografica” – este cam de zece ori mai mica decat a unui american. Asadar, cei 220 milioane de americani conteaza cat 2,5 miliarde de cetateni din tarile subdezvoltate…
Cand incepe viata umana? Avortul, experimentele pe embrionul uman, multe alte probleme de bioetica se leaga de raspunsul la o intrebare fundamentala – cand incepe viata umana? Evident, raspunsurile difera. Insa tot mai multi oameni de stiinta constata, pe baza cercetarilor, ca viata incepe in momentul conceptiei. Unul din cele mai elocvente studii pe aceasta tema a fost publicat acum 2 ani de The Westchester Institute din SUA.
Criza demografica din Germania a devenit acuta. Expertii afirma ca in cateva generatii se va putea vorbi despre o Germanie fara germani. Sa „felicitam” pentru acest rezultat cei doi buni tovarasi de drum: avortul si feminismul. Conform dezbaterilor actuale, este posibil ca in curand germanii sa trebuiasca sa lucreze pana la 70 de ani inainte de a se pensiona. Populatia tanara scade si nu sunt fonduri suficiente pentru cei care se pensioneaza. In Romania situatia este la fel de proasta, asa cum am relatat in repetate randuri.
Sarcini la adolescente. Este un fenomen tot mai intalnit – adolescentii devin parinti inca de la 16 ani, sau mai devreme. Este rezultatul sexualizarii societatii si a respingerii fecioriei. Canalul american MTV a lansat recent o serie de reportaje pe aceasta tema. Tot mai multe eleve merg la liceu nu doar cu cartile in brate, ci si cu carucioarele.
Tatal – necunoscut. Un fenomen tot mai des intalnit in societatea moderna sunt copiii fara tata. Acestia se nasc in famili monoparentale strict prin donarea de spermatozoizi. Exista si cazuri extreme, unde unii barbati au ajuns sa fie tata a sute de copii. Un reportaj despre un astfel de barbat a fost difuzat recent pe canalul american ABC News.