back to top

Raport european despre traficul de persoane în UE

Comisia Europeană a prezentat primul Raport privind implementarea Directivei împotriva traficului de persoane. (Raportul poate fi citit și pe www.childhub.org.)

În perioada 2013-2014 peste 15.800 persoane (adulți și copii) au fost înregistrate ca victime ale traficului de persoane în UE. Traficarea în scopul exploatării sexuale este cea mai frecventă (67%), urmată de cea pentru exploatarea prin muncă (21%).

Peste trei sferturi dintre victime sunt femei și cel puțin 15% sunt copii (peste 2.300). Numărul de copii traficați devine tot mai mare de la an la an. Traficanții se îndreaptă spre familiile care au datorii pentru a le lua copiii.

65% dintre victime sunt cetățeni europeni, dintre care cele mai multe victime provin din România, Bulgaria, Olanda, Ungaria și Polonia (aceleași țări ca pentru perioada 2010-2012). Dintre cetățenii non-UE predomină victimele din Nigeria, China, Albania, Maroc și Vietnam.

Traficanții se îndreaptă spre formele mai puțin vizibile ale prostituției și industriei sexului. Ei se folosesc tot mai mult de statutul de ”lucrător pe cont propriu” pentru a-și exploata victimele. Conform Europol, în statele în care prostituția este legală pentru traficanți este mai ușor să ofere ”mână de lucru ieftină” și să găsească forma legală pentru a-și oculta victimele. Victimele bărbați sunt căutate mai mult pentru exploatarea prin muncă.

Alte forme de exploatare ale persoanelor traficate sunt: prelevarea de organe, cerșetoria, activitățile criminale, căsătoria forțată, răpirea de copii, traficarea gravidelor pentru a le fi luați copiii, traficul pentru producția și transportul de droguri.

Raportul pune accent pe conexiunile dintre traficul de persoane și alte activități criminale. Cei vulnerabili sunt tot mai expuși din cauza fluxurilor de migrație și a noilor tehnologii, pe care infractorii le folosesc tot mai mult pentru a-și recruta victimele.

Criza imigranților a făcut ca numărul de copii ce ajung în UE să crească exponențial. Mulți copii călătoresc neînsoțiți sau nu o identitate clară, ceea ce îi face foarte vulnerabili. Odată deveniți victime ai exploatării sexuale sau prin muncă copiii riscă să fie re-victimizați întrucât sunt tratați de autorități mai întâi ca infractori. A găsi soluții pentru ca victimele să nu fie criminalizate rămâne o provocare pentru Europa.

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai recente articole