back to top

Rusia: Protocol pentru prevenirea avortului, semnat de Ministerul Sănătății și Biserica Ortodoxă

Ministerul Sănătății din Rusia a semnat un Protocol cu Biserica Ortodoxă din Rusia, în care sunt incluse și măsuri de prevenire a avortului la cerere și de acordare a îngrijirilor paliative, informează Russia Insider. Protocolul semnat de ministrul Veronika Skvortoțova și de Patriarhul Chiril poate fi citit pe patriarchia.ru.

Articolele 9 și 21 din Protocol vorbesc de cooperarea ”pentru protejarea sănătății mamei și a copilului, inclusiv în ceea ce privește sănătatea reproducerii, promovarea valorilor familiale și prevenirea avortului”.

Conform Protocolului, vor fi create ”centre pentru criza de sarcină în spitale, la care vor lucra psihologi și reprezentați ai asociațiilor religioase din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a le consilia pe femeile ce se gândesc să facă un avort la cerere”. Va fi oferită asistență conjugată femeilor care au o sarcină cu risc crescut sau cu un făt malformat și femeilor ce dau naștere unui copil cu dizabilități.

Conform articolului 5, Biserica va colabora cu Ministerul Sănătății pentru a le oferi cadrelor medicale o pregătire spirituală și a le facilita interacțiunea cu asociații religioase.

În prezent Duma de Stat are în vedere o legislație pentru limitarea avortului la cerere, prin reducerea finanțării pentru acest act. Conform statisticilor ONU, în Rusia la o mie de sarcini sunt efectuate 34 avorturi la cerere, iar rata fertilității, de 1,7, se află sub cea de înlocuire naturală a populației – dar este totuși superioară celei din majoritatea țărilor Europei. Legea va interzice cabinetele private pentru avortul la cerere și eliberarea la farmacie a medicației avortive fără rețetă.

Femeilor ce solicită un avort li se va arată ecografia de sarcină. Conform studiilor, circa 80% dintre femeile ce au ocazia să vadă ecografic embrionul renunță la a mai face avortul.

Ca reacție la proiectul de lege, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a emis Declarația 594, numită ”Dreptul femeilor din Rusia la servicii medicale conforme pentru sănătatea reproducerii”, în care se afirmă că acest proiect legislativ stârnește îngrijorarea întrucât:

  • presupune să le ofere femeilor să vizualizeze și să asculte bătăile cordului fetal înainte de a i se oferi permisiunea de a face un avort legal;
  • exclude decontarea avortului la cerere din asigurările medicale obligatorii;
  • interzice eliberarea de medicamente avortive.

Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că ”ecografia nu este necesară ca metodă de rutină pentru efectuarea unui avort” și că ea este folosită doar pentru a manipula emoțional femeile. Excluderea decontării avortului la cerere, de care numai femeile au nevoie, e o formă de discriminare și va afecta femeile sărace, din mediul rural și aflate în situații de risc. Sistemul medical public ar trebui să asigure mai multe metode de avort pentru diferite stadii ale sarcinii.

Ceea ce omit să spună Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și OMS este că în Programul de Acțiune Globală stabilit de Conferința Pentru Populație și Dezvoltare art 8.2 stabilește că ”Orice măsură sau modificare referitoare la efectuarea avortului în sistemul de sănătate poate fi stabilită doar la nivel național sau local, conform procesului legislativ național”. (după Russia Insider)

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai citite postări