back to top

Scandalul Singer: O problemă de responsabilitate

Decernarea titlului de doctor honoris causa prof. Peter Singer a fost votată la şedinţa de Senat din 17 dec. 2014. Dar Senatul Universităţii din Bucureşti este format din oameni, reprezentanţi ai fiecărei Facultăţi componente, vreo 20 în total. Trei sunt facultăţi de teologie: Facultatea de Teologie Ortodoxă (FTOUB), Facultatea de Teologie Romano-Catolică şi Facultatea de Teologie Baptistă. (sursa: aici) Votul lor este semnificativ.

FTOUB are 5 reprezentanţi în Senat, unul fiind student, iar celelalte – câte doi, unul fiind student. Votul acestei facultăţi mă interesează, mai ales că FTOUB a dat un comunicat săptămâna trecută în care îşi exprimă „surprinderea şi dezacordul faţă de aserţiunile filosofice şi bioetice, diseminate în lucrările ştiinţifice ale acestui profesor, ce atentează grav la viaţa şi demnitatea persoanei umane” (sursa: aici).

Comunicatul nu este suficient pentru o facultate de teologie care are reprezentanţi în Senatul UB. Cine dintre ei a fost prezent la şedinţa din 17 dec.? Totuşi, în acea şedinţă s-a discutat şi planul de învăţământ al FTOUB. (vezi anexa minută Senat 17 dec.).

Pentru situaţia „nu cunosc subiectul/nu mă pricep” există opţiunea abţinere. Dar când ţi se cere votul pentru ca un profesor cunoscut pe plan mondial să primească titlul de doctor honoris causa este firesc să acorzi un cec în alb colegilor de la Facultatea care îl propune şi să votezi pentru. Doar câţiva din Senatul Universităţii puteau avea cunoştinţe despre lucrarile lui Timothy Williamson şi Peter Singer, propuşi de Facultatea de Filosofie pentru decernare (sursa: aici, pct 23 şi 24). La origine cuvântul doctor însemna „cel care predă doctrine”. Când afli ce ai votat de fapt îţi asumi responsabilitatea şi îşi repari greşeala cu o demisie de onoare, de aceea comunicatul FTOUB din 21 mai mi se pare insuficient.

Bioetica e un domeniu tot mai greu de înţeles şi de cunoscut, acum, când multe tehnologii medicale nasc controverse. Inseminarea artificială, fecundarea in vitro, manipularea genetică, clonarea sunt realități abordate complet diferit de cele două sisteme filosofice mari, secularismul şi creştinismul. Viziunile lor sunt antagonice şi reflectă, de fapt, concepţiile lor privitoare la originea omului. Azi orice subiect de bioetică naşte controverse. Pentru creştini, valoarea şi inviolabilitatea vieţii unui om îşi au rădăcina în Dumnezeu, de aceea votul facultăţilor de teologie merită cel puţin un comentariu, dacă nu o analiză.

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată funcţionează de câţiva ani. Dezbaterile de joi seara sunt deschise publicului şi nu au fost niciodată „deranjate” de nimeni. Îmi place să cred că există studenţi la Teologie interesaţi de asemenea subiecte, care frecventează şi alte evenimente ale Facultăţii de Filosofie, mai ales că în cadrul FTOUB funcţionează un Centru de Dialog şi Cercetare în Teologie, Filosofie şi Ştiinţă. Dacă pentru 2014, când Senatul Universităţii i-a acordat titlul de doctor honoris causa lui Julian Săvulescu, un alt etician controversat (vezi aici), putem găsi o scuză pentru lipsa de „atenţie” a Facultăţilor de Teologie pentru acest vot şi semnificaţia lui, astăzi comunicatul FTOUB riscă să rămână o formă fără fond şi să diminueze credibilitatea acestei Facultăţi.

Dinspre cele două „tabere”, admiratori ai prof. Peter Singer şi contestatari ai săi, am vazut rostogolindu-se pe net două mari prostii: „ortodocşii îşi permit să impună agenda Universităţii”, respectiv „aşteptăm ca şi alte facultăţi să se alăture poziţiei Facultăţii de Teologie”. Nimeni nu a comentat votul din 17 dec. şi consecinţele lui.

FTOUB se află într-o dublă coordonare, a BOR şi a Ministerului Educaţiei Naţionale. Este imperios necesar ca Facultatea să-şi asume responsabilitatea pentru votul din 17 dec.

Off topic, în buclucaşa şedinţă din 17 dec. „Senatul aprobă demersul conducerii UB referitor la retragerea titlului de dr în Drept al domnului Victor Ponta” (sic). Vae victis! La ultima şedinţă de dinainte de sărbătorile de iarnă (punctul 28), după turul doi al alegerilor prezidenţiale, onorabilii profesori unversitari mai au de luat o decizie grea…

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai recente articole