Cazul din județul Argeș, de adulți și minori ademeniți, răpiți, sechestrați, torturați și ținuți în sclavie, investigat în aceste zile de DIICOT, readuce în atenția publică problema imensă, și puțin cunoscută în România, a traficului de persoane. Dacă la nivel mondial traficul de droguri este infracțiunea care aduce cel mai mare profit ilicit, încă, ea tinde să fie devansată de traficul de persoane ca „afacere prosperă” pentru că marfa poate fi vândută de mai multe ori.
Preiau câteva date din comunicatul DIICOT de ieri, completate de comentariile mele. (Citiți comunicatul integral aici.)
Procurorii DIICOT Pitesti au efectuat ieri 40 de percheziții la domiciliu, într-o comună din județul Argeș, vizând destructurarea mai multor grupuri infracționale, ”specializate” in trafic de persoane, adulți și copii.
Cu ocazia percheziţiilor a fost găsită suma totală de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum și 3 autoutilitare, folosite pentru răpiri și transportul de mărfuri furate (de ex, lemne).
La momentul percheziției Au fost găsiți 5 oameni legați în lanţuri, 3 fiind adulți și 2 copii cu vârste cuprinse între 10-12 ani.
Din 2008 si pana in prezent, în comună s-au constituit mai multe grupuri infracționale, care au ”recrutat” un număr dovedit de 40 de persoane, adulți și copii, prin constrângere, minciuni sau răpire, pentru a le supune la munci in mod forțat și pentru a le obliga să cerșească, prin procedee care au adus victimele in stare de sclavie, lipsire de libertate și degradare fizică și psihică.
Victimele au fost răpite din locuri publice (de langa biserici, gari si autogari) sau din propriile locuinte si duse la domiciliul infractorilor.
Metodele prin care victimele erau fortate sa presteze muncile respective constau in amenintari, lovituri aplicate cu palmele, pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente. De cele mai multe ori victimele nu primeau mancare, erau legate (cu lanturi sau chingi) sau incuiate. Unor victime li s-au aplicat tratamente umilitoare (erau dezbracate complet si udate alternativ cu apa rece si caldă; erau legate de maini si picioare si puse sa manace de pe jos, erau puse sa se bata intre ele pentru amuzamentul suspectilor, li se arunca mancarea pe jos etc). Unele victime au fost violate sau abuzate sexual.
A fost inceputa urmarirea penala fata de un numar de 40 de persoane, care vor fi aduse la sediul DIICOT – Pitesti in vederea audierilor.
Suspecţii şi inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
În asemenea cazuri rudele și prietenii infractorilor continuă să amenințe sau să preseze martorii și pe apropiații lor, pe tot parcursul anchetelor și al procesului penal – dacă se ajunge la acesta. Nu există încă suficiente mecanisme de protejare a victimelor traficului, a căror mărturie este esențială pentru instrumentarea cazului.
(Imaginea este preluată de pe ziarobiectiv.ro.)