back to top

Traficul de persoane: informaţii şocante

Un interviu despre viaţa milioanelor de sclavi contemporani a fost publicat săptămâna trecută de ziaristul Daniel Hayes pe situl thought catalog. Benjamin Skinner este expert în problemele aduse de traficul de persoane, a lucrat pentru Administraţia Americană şi pentru Forumul Economic Global şi a publicat cartea A Crime so Monstruos. Face to Face with Modern-Day Slavery.

Puteți urmări interviul mai jos.

Daniel Hayes a extras din interviu o serie de informaţii tulburătoare despre această industrie mondială a infracţiunilor.

1. Definiţia sclavului: o persoană care este forţată să muncească sub ameninţarea violenţei, primind în schimb doar hrană pentru supravieţuire.

2. Termenul de trafic de persoane folosit de noi azi este sinonim cu cel de sclav. Traficul de persoane nu se referă la traficul ilegal de imigranţi peste o graniţă întrucât aceştia sunt oameni liberi să plece unde vor. (sursa aici)

3. Departamentul de Stat al SUA şi o serie de cercetători estimează că în prezent există peste 47 milioane de sclavi în lume. Pentru comparaţie, în 1860 în Statele Unite existau aproape 4 milioane de sclavi.

4. Azi există mai mulţi sclavi în lume decât au existat în toată istoria cunoscută a omenirii în total.

5. Astăzi preţul unui sclav este cel mai mic din câte au fost vreodată. În 1860 un sclav costa în Texas 19 mii dolari, calculat la valoarea banilor de azi. Un sclav poate fi cumpărat acum cu mai puţin de 90 dolari, în unele regiuni.

6. 65,8% din totalul sclavilor se află în regiunea Asia-Pacific.

7. 4% din populaţia Mauritaniei este reprezentată de sclavi. Puteţi vedea mai jos o hartă a sclaviei în lume.

screen-shot-2015-06-18-at-3-44-30-pm 8. În SUA forma dominantă a traficului este dată de sclavia sexuală a copiilor şi minorilor.

9. În African Journal of Criminology and Justice Studies (Revista Africană de Studii de Criminologie şi Justiţie) a apărut un tabel comparativ al sclaviei din Sudul american dinaintea Războiului de Secesiune cu sclavia din ziua de azi:

Sclavia din 1860 Sclavia din sec. XXI
Exista un proprietar al sclavului, juridic recunoscut De obicei nu există un proprietar al sclavului, juridic recunoscut
Preţul sclavului era ridicat Preţul sclavului este foarte scăzut
De pe urma sclavului se obţineau profituri reduse De pe urma sclavului se obţin profituri foarte mari
Piaţa oferea puţini sclavi Piaţa oferă foarte mulţi sclavi
Relaţia proprietar-sclav era de lungă durată Relaţia proprietar-sclav este de scurtă durată
Sclavii erau achiziţionaţi pe termen lung Sclavii sunt achiziţionaţi pe termen scurt
Diferenţele etnice erau importante Diferenţele etnice nu mai contează

10. Marea majoritate a sclavilor se află în situaţia de bondage, adică copiii ce se nasc devin scalvi pentru a plăti o datorie a părinţilor lor; de fapt, datoria nu se va stinge niciodată astfel că generaţii întregi se nasc în sclavie. Skinner a studiat acest fenomen în nordul Indiei.

11. Peste un miliard de oameni trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi. Condiţiile precare de trai îi fac foarte vulnerabili în faţa „ofertelor” celor care le iau copiii cu promisiunea că aceştia vor avea un trai un trai mai bun. De fapt, aceşti copii ajung sclavi, iar părinţii lor nu vor mai şti niciodată ce s-a întâmplat cu ei.

12. Sclavia este o industrie extrem de profitabilă. Organizaţia Mondială a Muncii estimează că din sclavie se obţin profituri de peste 150 miliarde de dolari anual.

13. Munca sclavilor se află în foarte multe mărfuri comercializate în lume. Sclavia nu se află la periferia economiei mondiale, ci reprezintă o componentă importantă, aflată în continuă creştere. (sursa: thought catalog)

Alina Ioana Dida
Alina Ioana Didahttp://alinaioanadida.blogspot.ro
Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Cele mai citite postări