back to top

Blasfemia norvegiană

Spunem de la inceput ca nu avem nimic impotriva Norvegiei si ca am ales titlul comentariului de astazi cu multa grija. Adaugam, in plus, ca in unele privinte Norvegia trebuie apreciata. Cei care cititi buletinele noastre informative stiti ca in ultimii ani cartea cea mai vanduta in Norvegia e Biblia. E deasemenea de apreciat ca Biserica Luterana de acolo refuza sa ceremonieze casatorii homosexuale.

Pe de alta parte, insa, Norvegia, o tara de doar 5 milioane de oameni, e si tara in care locuiesc o mina de fanatici pagani, anticrestini, intoleranti, care urasc crestinismul, crestinii, religia si pe cei atasati la valorile morale traditionale. Ne fondam afirmatia pe un incident bine documentat petrecut saptamina tracuta si care, la prima citire, ni s-a parut ireal. A trebuit sa-l citim de mai multe ori pentru a intelege corect despre ce este vorba. In consecinta, va atentionam ca materialul care-l citam astazi contine un limbaj extrem, vulgar, desacralizant. Incercam totusi sa-l redam cit se poate de voalat, urmind ca cei interesati de subiect sa citeasca materialul, in original in engleza, pentru a pricepe dimensiunile blasfemice ale textului si autorului lui.

Titlul articolului e socant si nici macar nu-l traducem: “Christian Graduate Gets Obscene Job Rejection Letter from Pro-Gay Viking Employer Calling Mary a “Whore, Threatening Jesus.” Traducem insa articolul, fiind convinsi ca presa romana nu-l va publica ori mentiona de fel. Materialul a aparut initial pe 10 octombrie in publicatia canadiana online The Christian Post.

Tinara crestina cauta un loc de munca

bethany-paquette-olaf-amundsen-amaruk-wilderness-corp O recenta absolventa a unei universitati crestine canadiene care a facut cerere pentru un loc de munca la o firma de turism norvegiana a primit socul vietii ei, fiind atacata din cauza religiei intr-o serie de mesaje electronice in care Maria, mama lui Iisus, e numita „prostituata” si Mantuitorul e amenintat cu sodomizarea. Absolventa, Bethany Paquette, care a facut studiile la Trinity Western University, afirma ca cererea ei a fost respinsa de Amaruk Wilderness Corporation din pricina credintei ei. Ne-a transmis o serie de mesaje electronice agresive si, uneori, obscene ca sa o dovedeasca, dupa cum scrie si CBC. [Nota AFR: Trinity Western University este cea mai prestigioasa universitate evanghelica din Canada, cu campusul principal in provincia Columbia Britanica. CBC este abrevierea pentru Canadian Broadcasting Corporation, reteaua nationala de televiune canadiana]

Amaruk indica in situl electronic al firmei ca e specializata in turnee private si expeditii in intreaga lume pentru clienti privati. Firma deasemenea ofera programe,  logistica si servicii de consultanta in domeniul turismului si drumetiilor indivizilor, corporatiilor si guvernelor.

“M-a ranit mult si m-am simtit atacata din cauza credintei mele crestine”, a afirmat Paquette catre CBC. Paquette e ghid turistic specializata in river rafting, si a inregistrat o plangere la Tribunalul Drepturilor Omului din Canada.

Dupa ce a facut cerere pentru o pozitie de asistent de ghid la Amaruk, Olaf Amundsen, managerul de angajari al companiei, i-a raspuns prin email si a respins-o, deoarece Paquette e asociata cu Trinity Western University, care se opune homosexualitatii, si ca asta o descalifica sa fie angajata. Olaf scrie: “Nu inteleg scopul cererii tale considerind ca nu implinesti nici macar cerintele minime care sunt clar enuntate in situl nostru electronic … Deasemenea, considerind ca ai fost implicata cu Trinity Western University, trebuie sa mentionez ca, spre deosebire de Trinity Western University, noi imbratisam diversitatea, si dreptul indivizilor de a se culca ori de a se casatori cu cine vor, si asta se reflecta la nivelul angajatilor nostri si al patronatului”, continua el. “In plus, originea nordica a majoritatii indivizilor din patronatul firmei denota ca nu suntem o organizatie crestina, si ca majoritatea dintre noi vedem crestinismul ca distrugatorul culturii, traditiei si modului nostru de viata”, adauga Amundsen in incheiere.

Paquette a raspuns mesajului electronic a lui Amundsen aparindu-si credinta crestina si a invinuit compania de discriminare si si-a incheiat mesajul cu expresia “Dumnezeu sa va binecuvinteze”. Amundsen a raspuns, printre altele: “Cerind studentilor sai sa nu se implice in relatii homosexuale, Trinity Western University, si oricare persoana asociata cu ea, e, in fapt, antrenata in discriminare, cit si intoleranta impotriva opiniilor si religiei altor persoane. Deasemenea exista  ingrijorari practice privind o universitate crestina care respinge conceptul de evolutie si inca decerneaza diplome in “biologie”. Adauga deasemenea ca daca crestinii ar trai doar dupa invataturile credintei lor in loc de a forta pe altii sa gandeasca ca ei, credinciosii ar fi tolerati. “Insa, adauga el, voi [crestinii] constrangeti pe altii sa va imbratiseze vederile religioase, impiedecindu-i sa-si traiasca viata cum vor si sa faca ce vor cu viata si trupul lor. Aici trebuie sa tragem linia.” Amundsen se identifica ca fiind viking cu un doctorat in istoria vikingilor si respinge crestinismul ca o propaganda.

“In incheiere, adauga el, “Dumnezeu sa va binecuvinteze, este o afirmatie care ma ofenseaza, si inca o dovada ca incerci sa-ti impui vederile religioase asupra mea. Nu vreau sa fiu binecuvintat de un tip care a fost zamislit de o prostituata, in afara casatoriei, si care a fost cauza celor mai grave abuziri si incalcari ale drepturilor omului din istoria rasei umane. Daca l-as intilni pe acest tip l-as…” zice el. [Nota AFR: expresia finala a lui Amundsen la adresa Mantuitorului este atit de vulgara incit nu o traducem nici nu o rescriem. Urmeaza ca cei interesati sa o citeasca pentru ei insisi]

Avocatul lui Paquette, Geoffrey Trotter, a numit mesajele electronice ale lui Amundsen “murdare” si “bizare”. Vorbitorul oficial al Universitatii Trinity Western, Guy Safford, a comentat pentru CBC: “Canada nu merita sa fie tratata atit de josnic de o tara straina. Batjocorirea religiei este un aspect rusinos si foarte nefericit”.

Tanara crestina isi incheie nota catre Amundsen cu cuvintele “Crestina mandra si absolventa a Universitatii Trinity Western”.

Intr-un mesaj din 14 septembrie, Amundsen devine cu totul irational: “Universitatea Trinity crede ca e gresit ca doi barbati sa se iubeasca. Universitatea isi forteaza studentii sa fie de acord sa nu faca acest lucru. In felul asta, Universitatea isi forteaza convingerile religioase asupra studentilor ei, si discrimineaza impotriva altor studenti. … Dimpotriva, noi credem ca un barbat care traieste cu un alt barbat e cel mai bun lucru care i s-ar putea intimpla”.

Schimbul de mesaje electronice intre Paquette si Amundsen pot fi citit aici: https://www.documentcloud.org/documents/1310195-copy-paste-of-all-amaruk-emails-in-chronological.html

Terorism intelectual

Incidentul norvegian dovedeste existenta in Europa zilelor noastre a unei minoritati pe care o putem numi doar lunatica, extrema, pagana si anticrestina despre care se scrie foarte rar, ori chiar de fel in presa din Romania. La fel si in media europeana in general. Se scrie mult despre “intoleranta” crestinilor fata de “minoritatile sexuale” dar reversul e ignorat. Din nefericire, gandirea pagana nordica nu e un fenomen izolat. E in ascensiune si in celelalte tari scandinave, Germania si Marea Britanie. Nu bate in retragere ci, dupa cum se vede, e in ofensiva si foarte agresiva. Despre asta nadajduim sa scriem cu un alt prilej. In buletinele AFR informative de marti informam frecvent despre incidente anticrestine de genul acesta. Cei interesati va puteti abona.

Alianța Familiilor din România
Alianța Familiilor din Româniahttp://www.alianta-familiilor.ro
Organizaţie de advocacy, în sensul afirmării şi apărării tradiţiilor social-culturale care au stat la baza dezvoltării societăţii româneşti: familia şi morala creştină, aplicate în relaţiile interumane şi în viaţa socială.

Cele mai citite postări