O victorie majoră pentru prim-ministrul italian Giorgia Meloni și politicile sale familiale: joi seară, parlamentul de la Roma a adoptat o lege care interzice italienilor să eludeze interdicția privind maternitatea surogat în țară prin contractarea în străinătate a unui asemenea aranjament.
Reglementarea este necesară pentru a pune capăt acestei forme abominabile de trafic modern de persoane. Atâta timp cât interdicția se aplica doar pe plan intern, era ușor de eludat; acum, devine din ce în ce mai dificil.
În mod absurd, dintre toate instanțele, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a favorizat utilizarea maternității surogat printr-o serie de decizii precum Menesson contra Franței și Paradiso și Campanelli contra Italiei, hotărând că beneficiarii contractelor de maternitate surogat ar trebui să aibă dreptul de a aduce copiii născuți în străinătate în țara lor și de a fi considerați părinți, chiar dacă, biologic, nu sunt.
Citește și: Căsătoria între persoane de același sex și dreptul la copiii altora (de Jeff Shafer)
Noua lege italiană stabilește în mod clar limitele activismului judiciar deja notoriu al Curții, al cărei președinte de atunci, Dean Spielmann, a sărbătorit, într-un discurs bizar ținut cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a CEDO, deciziile din cele două cauze precizate mai sus ca pe o dovadă a „progresismului” său. Este bine că o țară europeană mare, precum Italia, începe să se apere împotriva activismului juridic al judecătorilor de la Strasbourg. Deciziile vădit eronate ale CEDO pot fi, de acum, ignorate cu conștiința împăcată.
După adoptarea legii, Meloni a ținut să-i imprime o notă feministă, scriind pe X că Italia are de acum, în sfârșit, o lege care incriminează „închirierea uterului”, o lege care este o reglementare rezonabilă împotriva „comercializării corpului femeii”.
Maternitatea surogat a fost deja interzisă în Italia prin lege cu efect pe douăzeci de ani. Coaliția de dreapta din jurul partidului Fratelli d’Italia al Georgiei Meloni a reușit acum să extindă domeniul de aplicare teritorială a interdicției.
În afară de Italia, maternitatea surogat este interzisă și în multe alte țări europene; în Germania și Elveția, de exemplu. Cu toate acestea, interdicțiile nu au, de obicei, efect extrateritorial, ceea ce înseamnă că cuplurile care doresc să recurgă la această metodă o pot face în străinătate. Maternitatea surogat este permisă în unele părți ale SUA, Canada, în Rusia (exclusiv pentru cetățeni ruși), Ucraina și Georgia, de exemplu.
Influentul lobby homosexual este în mod evident extrem de nemulțumit de noua lege, deoarece contractarea de mame surogat este o modalitate populară printre homosexuali de „a avea copii”, adică de a achiziționa copii și a-i pune, juridic, sub controlul lor.
Riccardo Magi, membru al Camerei Deputaților din partea partidului liberal de stânga „Più Europa”, a scris pe X că noua lege reprezintă o lovitură serioasă pentru „libertate”. Magi a anunțat că va lupta împotriva înăspririi legii și, de asemenea, împotriva interdicției privind maternitatea surogat în general.
Senatul italian a adoptat legea cu 84 de voturi pentru și 58 împotrivă, după ce Camera Deputaților o aprobase deja în iulie 2023.
Legea care interzice maternitatea surogat prevedea deja o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la doi ani și o amendă între 600.000 și 1 milion de euro. Această pedeapsă se aplică, de acum, cetățenilor italieni și pentru contractarea de maternitate surogat în alte state. Remarcabil, partidul de dreapta Lega al lui Salvini a încercat, fără succes, să majoreze pedeapsa la 10 ani și amenda la 2 milioane de euro.