back to top

America nu va redeveni măreață, până ce noi nu redevenim buni (de Don Feder)

Ca slogan de campanie, „să facem America măreață din nou” al lui Trump nu a fost rău – mai ales în comparație cu „mai buni împreună” al lui Hillary Clinton. Dar la mai mult de două luni după sfârșitul campaniei din 2016, chiar și suporterii lui Trump au doar o idee vagă despre ce poate însemna „să facem America măreață”.

Stânga, care are o obsesie cu rasa, a insinuat că într-adevăr asta înseamnă „să facem America albă din nou”. Într-una din uimitoarele lor parade logice, Democrații au motivat că din moment ce Trump vrea să deporteze străinii ilegali, care sunt în majoritate ne-albi, scopul real al aplicării forțate a legii imigrației este de a face America „mai albă” – ca și când securitatea națională, controlul criminalității sau corectitudinea față de salariații cu venituri mici nu ar putea fi în nici un fel luate în considerare.

Platforma politică a lui Trump a inclus siguranța frontierelor, reconstrucția armatei, crearea de locuri de muncă, negocierea de acorduri comerciale realiste și dezvoltarea industriei energetice interne – toate obiective care merită, chiar necesare. Căci nu politicile, ci valorile, au făcut America măreață odată. Numai prin redescoperirea acelor virtuți țara noastră se va întoarce la fosta sa glorie.

„Să facem America măreață din nou” înseamnă că ea acum nu mai este măreață. De ce? Este măreția legată de economie? Suntem în al optulea an al stagnării din mandatul Obama, rata de creștere anuală nedepășind 3%.

Dar cea mai Măreață Generație a fost cea care a trecut prin Marea Criză, când șomajul se ridica la 25%. Atunci măreția acestei generații s-a bazat pe valori, nu pe prosperitate, care doar decurge din aceste valori.

Chiar dacă numai intuitiv, se pare că publicul înțelege că ceva este profund greșit. În 2016, doar 27% au spus că sunt mulțumiți de modul în care lucrurile merg în America. Puțin probabil că s-au gândit la ratele de impozitare, declinul periculos al cheltuielilor pentru apărare, sau opoziția față de Conducta Keystone [conductă industrială de țiței proiectată să străbată de la nord la sud Canada și SUA, subiect care stârnește foarte multă emoție și controverse din rațiuni diverse, n. tr.].

• Cum putem reface acea măreție, când anul trecut 780 de persoane au fost ucise în Chicago (orașul natal al președintelui Obama), asta însemnând o treime din numărul americanilor care au murit în Irak în peste 15 ani?

• Cum putem reface acea măreție, când, în același loc, patru brute au răpit și torturat timp de 24 de ore un om cu handicap mental, în timp ce strigau că-l urăsc pe Trump, transmițând totul în direct pe Facebook?

• Cum putem reface acea măreție, când un membru al Congresului afișează în Capitoliu o imagine cu un ofițer de poliție caricaturizat ca un porc care trage în demonstranți?

• Cum putem reface acea măreție, când liderii noștri mint constant cu privire la natura unui cult care mimează o religie și care ar putea aprinde al Treilea Război Mondial?

• Cum putem reface acea măreție, când refuzul de a sărbători „confuzia de gen” (în stilul ediției speciale a revistei National Geographic despre (așa-zisa) „revoluție gender”) este întâmpinat cu acuze de bigotism?

• Cum putem reface acea măreție, când familia, piatra de temelie a civilizației, dispare? Doar 26% din cei ajunși la maturitate în jurul anului 2000 (Millennials), cu vârste între 18 și 32 de ani, sunt căsătoriți, în comparație cu 36% din cei născuți în anii 60-70 (Generation X) și 48% din cei născuți în anii 50 (Boomers), în același stadiu al vieții.

• Cum putem reface acea măreție, când Congresul refuză să oprească sponsorizarea unui grup care a profitat din vânzarea de organe fetale?

• Cum putem reface acea măreție, când Hollywood-ul își aruncă deșeurile toxice peste restul națiunii, iar unul dintre cele mai de succes filme din 2015 a prezentat tortura sexuală ca „romantism”?

• Cum putem reface acea măreție, când tinerii din fiecare generație știu mai puțin despre istoria națiunii lor decât cei dinainte – când, pe un test grilă, doar 35% din elevii de clasa a 4-a au știut scopul Declarației de Independență (ai crede că măcar titlul le-ar fi putut dat un indiciu), sau când doar 43% din elevii de liceu au știut în ce jumătate de secol s-a luptat în Războiul Civil?

• Cum putem reface acea măreție, când un segment semnificativ al electoratului ar putea fi numit Gimme Bloc [milogi, aluzie la percepția unui număr însemnat de tineri că statul ar trebui să fie obligat să le asigure educație și slujbe, ceea ce în cultura americană în care statul are în mod tradițional un rol redus este foarte neobișnuit, n. tr.]?

• Cum putem face America măreață din nou, când atât de mulți tineri cred că dușmanii noștri au tot dreptul de a ne urî – când cred că America este definită prin rasism, agresivitate, vânători de vrăjitoare și exploatarea minorităților și a persoanelor din lumea a treia?

• Cum putem face America măreață din nou, când sunt mai mulți Millennials-ii care ar vota pentru un socialist (45%) decât cei ce au o părere favorabilă despre capitalism (42%) și sunt doar 37% cei ce au o părere „foarte nefavorabilă” despre comunism, o ideologie responsabilă de uciderea a aproape 100 de milioane de oameni în secolul XX?

• Cum putem face America măreață din nou, când religia este într-un declin constant? Numărul americanilor fără nici o afiliere religioasă s-a ridicat de la 16,1% în 2007 la 22,8% în 2014, cu 29% dintre Millenials?

Măreția începe în inimă și în minte.

În eseul lor „Șapte lecții de bărbăție de la Măreața Generație” [supranume dat generației de sacrificiu a marii Crize economice din anii 1930, n. tr.], Brett și Kate McKay au spus că trăsăturile definitorii ale veneratei generații erau simțul responsabilității, cumpatărea, smerenia, loialitatea în dragoste și munca din greu.

Generații de americani au năzuit după virtute, au crezut că au fost meniți unui țel înalt, au fost recunoscători pentru ce au avut și au fost dispuși să se sacrifice pentru credință, familie și libertate.

Să ne gândim la un citat atribuit de obicei lui Alexis de Tocqueville (marele observator al vieții americane din sec al XIX-lea):

„Am căutat măreția și geniul Americii în porturile ei mari și râurile ei largi – și nu am găsit-o acolo… în câmpurile ei fertile și pădurile ei fără margini – și nu am găsit-o acolo… în minele sale bogate și negoțul ei prosper – și nu am găsit-o acolo… în Parlamentul ei democratic și în Constituția ei fără egal – și nu am găsit-o acolo. Abia când am intrat în bisericile ei și i-am discursurile înflăcărate de cinste din amvoane, am înțeles secretul geniului și al puterii ei. America este măreață pentru că este bună, iar dacă America va înceta vreodată să fie bună, va înceta și să mai fie măreață.”

Nu vom redeveni măreți până când nu vom redeveni buni – înțelegând ce este binele și fiind dispuși a-l apăra neabătuți. Agenda lui Trump poate fi foarte bună pentru America, dar nu va reface America măreață. Numai noi putem face acest lucru – prin lupta cu Sistemul, la fiecare pas.

 

Don Feder este Director de comunicare al Congresului Mondial al Familiilor, organizație cu sediul în SUA care promovează valorile conservatoare ale familiei și libertății religioase. Consultant politic și de comunicare. A fost colaborator la publicația Boston Herald. Tradus și publicat cu acordul GrassTopsUSA după originalul de la www.grasstopsusa.com/df011617.html.

Guest Post
Guest Post
Articole și analize ale unor invitați speciali.

Cele mai recente

Cele mai citite