back to top

Când ridicolul nu e ţinut în frâu


Zilele acestea, admiraţia pentru defunctul rege Mihai a dat în iraţionalitate, în delir.

Pentru câteva ore, cea mai tare formulă encomiastică mi s-a părut aceasta: “Unul din puținii români care au făcut istorie planetară”!

Dar a venit alta, care le-a doborât pe toate: Dan Badic, fost director al Casei Regale, a declarat pentru TVR că va propune canonizarea regelui Mihai! Motivaţia: „Judecând, în acelaşi timp, suferinţa surghiunului regal de 70 de ani, acest om este un sfânt”. Gata! Nu mai este nevoie de alte dovezi, de un proces de canonizare.

Nu-i exclus ca, în perioada urmatoare, sa avem parte de minuni, ca avanpremieră la canonizare.

Dl. Dan Bădic nu e singurul român care vine cu asemenea idei năstruşnice. Vlaicu Ionescu, un fiu spiritual al lui Nostradamus, propune canonizarea acestuia! Până acum nimeni nu l-a băgat în seamă, nici Vaticanul şi nici Patriarhia ecumnica.

De mici, unii chiar din faşă, sfinţii au dat semne de înclinaţie pentru credinţă, pentru Dumnezeu. Unii regi, şi cât sunt în viaţă, şi când nu mai sunt, au parte de tot felul de dispense, având în vedere culoarea sângelui… Pentru Regele Mihai, BOR, în baza cererii d-lui Dan Badic, susţinută de 50.000 de semnături, pe lângă cruce, potir, cădelniţă etc., ar putea declara ca obiect sacru şi …autoturismul! „Pasiunea mea pentru tehnică pentru motoare, asta de când eram mic. Chiar glumeam la un moment dat că parcă m-aş fi născut cu un volan în mână”.

Sfântul Spiridon al Trimitundei este înfăţişat în icoană cu o cărămidă, aceea prin care a demonstrat perihoreza Sfintei Treimi; Sfânta Muceniţă Ecaterina are alături roata pe care a suferit tortura… „Sfântul Cuvios Rege Mihai” va fi înfăţişat cu un volan! Maestru al volanului! O singură dată a dat greş, când s-a aflat la volanul ţării. S-a răsturnat, dar a scăpat teafăr alegându-se cu felicitări şi decoraţii. Doar ţara s-a ales cu răni şi traume grave, nevindecate nici astăzi.

Înţelepciunea populară, confirmată de practica de milenii, spune că „Prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul” sau că „Prostul nu e prost până nu-şi face nevoile pe cărare”.

Ridicolul nu este ridicol dacă nu atinge absurdul.

Nicuşor Gliga
Bucureşti, 6 decembrie 2017
Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociţă Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la peşte)

Perdeaua de Fum
Perdeaua de Fum
Trust in God and keep your gunpowder dry.

Cele mai citite postări