back to top

Clinicile private de avorturi din SUA mușamalizează abuzul asupra minorelor

În lunile recente, în SUA au apărut o serie de știri, rapoarte și investigații sub acoperire care demonstrează faptul că clinicile private de avorturi nu își respectă obligația legală de a raporta cazurile în care fetele minore sub vârsta consimțământului sexual solicită un avort sau chiar sunt aduse la clinici de către abuzatorii lor pentru avorturi forțate. În schimb, multe clinici acceptă să faciliteze avorturi chiar și pentru fete de 12-13 ani, fără întrebări și fără a anunța autoritățile.

Ele pot face acest lucru din cauza faptului că – spre deosebire de spitalele de stat – nu sunt obligate să raporteze avorturile efectuate, fiindu-le ușor să mușamalizeze un avort efectuat unei minore sub vârsta legală a consimțământului și să eludeze alte obligații legale și, nu în ultimul rând, morale.

Întrucât situația raportărilor este aceeași și în România, considerăm necesar să atragem atenția autorităților și publicului în egală măsură asupra acestor dezvăluiri ale presei.

Este imposibil de imaginat orbirea politicienilor (și americani și români) care au admis o astfel de scutire, întrucât clinicile de avorturi sunt, la urma urmelor, corporații cu scop lucrativ – obiectivul lor este de a face profit, baza capitalismului și o slăbiciune umană în general este lăcomia și, măcar din considerente fiscale, nu ar fi fost cazul să li se ofere această facilitate.

Rezultatele acestei exceptări sunt dezastruoase, însă, pe multe alte planuri mai importante, dintre care ne vom concentra aici doar asupra complicității clinicilor de avorturi în cel mai oribil act, al molestării unui copil.

Din punct de vedere logic, conexiunea este clară, întrucât cel mai sigur mod în care violatorii de minore pot fi descoperiți este ca fata abuzată să rămână gravidă. Este ușor de bănuit că primul gând al abuzatorului va fi să își ascundă urmele și să forțeze minora să facă avort. Problema este, ce fac clinicile de avorturi, obligate atât legal, cât și moral, să anunțe autoritățile, dar și interesate financiar să efectueze avortul în aceste cazuri?

Revelatoare pentru conturarea imaginii de ansamblu sunt numeroasele cazuri semnalate de diverse organizații pro-viață. Cele două organizații care au avut contribuții majore în demascarea abuzurilor comise de clinicile rețelei Planned Parenthood sunt Live Action și Life Dynamics.

Life Dynamics alcătuiește o compilație impresionantă de 60 de cazuri în care diverse clinici nu și-au respectat obligația legală de raportare a violului pe criterii de vârstă.

Pe pagina special dedicată, organizația reiterează că Planned Parenthood și alte clinici private de avorturi ignoră complet, cu foarte puține excepții, legile care le obligă să raporteze un posibil viol pe criterii de vârstă. Raportul său demonstrează că refuzul de a se conforma legii are consecințe tangibile și profunde asupra victimelor abuzului sexual împotriva minorilor.

Situațiile prezentate sunt exemple de cazuri în care bărbații vinovați au fost puși sub acuzare penală pentru relații cu minore. În fiecare caz, victimele au fost duse să facă avort și clinicile de avorturi nu au raportat.

De exemplu, Joseph Coles, 40 de ani, a început să o molesteze pe fiica sa de când acesta avea doar 10 ani. La 12 ani, fata a rămas gravidă, Coles convingând-o pe mama acesteia să o ducă la o clinică să facă avort. S-au produs complicații, fata fiind la un pas de moarte din cauza sângerărilor abundente. Abuzul a continuat și fata a fost dusă ulterior la alte două clinici de avorturi. Niciuna nu și-a respectat obligațiile de raportare.

Cele 60 de cazuri sunt doar o selecție reprezentativă din mai multe de procese, care au putut fi descoperite de Life Dynamics, dar organizația consideră că nici măcar o expunere exhaustivă a tuturor cazurilor ajunse la proces nu ar dezvălui complet realitatea, întrucât violatorii sunt puși sub acuzare într-o foarte mică proporție. Marea majoritate a cazurilor rămân cunoscute doar victimelor, abuzatorilor și clinicilor de avorturi.

Live Action vine să completeze sumbrul tablou general al complicității clinicilor de avorturi. Această organizație pro-viață a creat un site Web, plannedparenthoodexposed.com, în care a compilat înregistrări video cu investigații sub acoperire datând din 2008 și până în prezent. Acestea surprind angajați de la clinici ale Planned Parenthood – cea mai extinsă rețea de clinici de avorturi și cea cu lobby-ul cel mai puternic pe plan național și internațional – comițând diverse ilegalități grave în fața camerei ascunse, cum ar fi acoperirea cazurilor de sex cu minore și chiar și trafic sexual cu minore, precum și altele, cum ar fi disponibilitatea de a efectua avorturi selective pe criteriul sexului bebelușului. Scopul inițiativei este de a mobiliza opinia publică pentru a stopa finanțarea Planned Parenthood din bani publici.

Referitor la acoperirea cazurilor de viol asupra minorelor, pe site sunt publicate 8 videoclipuri care oferă opiniei publice o fereastră în desfășurarea activității ilicite a Planned Parenthood. În aceste materiale, se poate vedea cum „consilierii” acestor clinici le sfătuiesc pe investigatoare, presupuse a fi fete cu vârsta între 13 și 15 ani, să declare că sunt mai în vârstă și/sau să plece în alt stat pentru a efectua avortul, astfel încât să evite restricțiile privind efectuarea avorturilor la minore din statul de reședință. Alte „sfaturi utile” oferite tinerelor l-au inclus pe acela de a ascunde vârsta „partenerului” pedofil, declarând că acesta este un băiat de la școală, chiar și când fetele au declarat deschis că vârsta partenerului este de 30-40 de ani.

Un aspect care lasă de gândit legat de aceste materiale este faptul că respectivele clinici păreau a avea proceduri gata stabilite în cazul în care s-ar prezenta o minoră, angajații fiind disponibili să ofere „judicial bypass” (o foaie cu clinici din alte state și instruire pentru a ști în ce stat să obțină un avort fără a exista impedimente legale) din momentul în care investigatoarea s-a prezentat ca având o vârstă mică. Nici vorbă de raportarea cazurilor.

Iată mai jos un exemplu în acest sens. Aici, investigatoarea pretinde că are 13 ani și că este gravidă cu un bărbat de 31 de ani. Angajata Planned Parenthood îi spune fetei că nu îi pasă ce vârstă are și că nu va raporta cazul ei. Fata este sfătuită să mintă cu privire la vârsta partenerului și să facă avort într-un stat vecin.

Aceasta, în condițiile în care, conform Life Dynamics, experții care studiază problema abuzării minorilor acceptă aproape unanim faptul că prădătorii sexuali care vizează copiii aproape niciodată nu încetează abuzurile din proprie inițiativă, ci continuă până când sunt forțați să se oprească de altcineva. Lista cuprinde incident după incident în care fetele au continuat să fie violate – uneori ani întregi – după ce clinica de avorturi la care au fost duse a ignorat legea cu privire la raportare. Dar, odată situația semnalată autorităților, abuzul s-a încheiat imediat.

Life Dynamics consideră că respectarea acestor legi este indispensabilă pentru tratarea „epidemiei naționale” din SUA de cazuri în care bărbați majori exploatează sexual fete minore.

Organizația semnalează, totodată, un alt pericol, neacoperit de raport, și anume disponibilitatea medicamentelor avortive direct din farmacii, fără prescripție medicală. Există îngrijorarea legitimă și evidentă că fetele abuzate sexual și-ar putea procura astfel de medicamente fără știrea nimănui, precum și îngrijorarea mai mare că prădătorii sexuali le pot achiziționa, de asemenea, tot fără ca nimeni să știe.

Nu în ultimul rând, Life Dynamics trage un semnal de alarmă că autoritățile care au datoria să aplice legea nu întreprind măsuri împotriva clinicilor de avorturi în problema nerespectării legilor de raportare, chiar și atunci când există dovezi imposibil de combătut că se produc încălcări.

Dintre toate cazurile cercetate de Life Dynamics – incluse în raport sau nu – în niciunul nu s-au adus acuzații penale împotriva vreunui angajat al clinicii de avorturi. Afirmația este valabilă chiar și atunci când neraportarea 1). a fost observată în timpul investigației și/sau procesului și 2). a contribuit direct la violuri ulterioare asupra copiilor. În unele cazuri, nerespectarea legii în chestiune a atras abuzuri sexuale asupra altor minore, în afară de victima inițială.

Modalitatea de acțiune propusă de avocații americani în acest sens a fost de a intenta proces pentru daune civile clinicilor implicate, o slabă compensație în condițiile în care, în absența unei condamnări penale, nu se poate vorbi cu adevărat de dreptate în aceste cazuri. Campaniile Live Action și Life Dynamics au avut, însă, un mare succes în fața publicului american.

Totuși, concluzia noastră este că trebuie evitat cu orice preț ca statul și societatea în general să devină complice la exploatarea și abuzarea celor slabi și nevinovați. Orice altă organizație for-profit în afară de cele cu un lobby atât de puternic precum cel avortist nu se bucură de astfel de facilități, deși nu riscă să fie atât de periculoase pe plan social. Nu este cazul să oferim scutiri de raportare prestatorilor de avort!

Iulia Matei
Iulia Matei
Mamă, cetățean, traducătoare. Susținătoare a activității Pro-Vita și contribuitoare la blogul Cultura Vieții în speranța unei lumi mai bune pentru generațiile de mâine, printr-o informare corectă a generațiilor de azi.

Cele mai citite postări