back to top

Consiliul Europei reafirmă dreptul medicilor de a refuza practicarea avortului

Consiliul Europei reafirmă dreptul medicilor de a refuza practicarea avortului

– Comunicat de presă al Asociatiei Pro-vita București –

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, ieri, o rezoluție care re-afirmă dreptul personalului medical de a refuza, uzând de convingeri religioase sau morale, efectuarea anumitor proceduri medicale sau participarea la acestea.

Rezoluția privește atât medicii ginecologi și personalul sanitar mediu care nu practică avortul, cât și farmaciștii care refuză eliberarea compușilor abortivi. De asemenea, nici un medic nu poate fi constrâns să practice eutanasia. „Nici o persoană, nici un spital, nici o instituție nu poate fi forțat/ă, tras/ă la răspundere sau discriminat/ă în vreun fel din cauza refuzului de a practica, găzdui sau asista la avort, eutanasie sau oricare alt act care poate provoca moartea unui fetus sau embrion uman, sub nici un motiv,” se afirmă în textul rezoluției care poate fi citit integral aici.

Deși textul inițial propus Adunării cerea statelor membre tocmai restrângerea exercitării dreptului la obiecția de conștiință, în timpul dezbaterilor raportul a fost modificat pentru a proteja acest drept. În urma acestei evoluții, inițiatoarea, socialista britanică Christine McCafferty, reprezentantă a unei rețele internaționale pro-avort, s-a văzut nevoită să voteze contra propriului raport.

Dezbaterea de ieri a suscitat un interes major în societatea civilă din țările membre ale Consiliului Europei. Organizațiile pro-vita românești au remis membrilor delegației României la Consiliul Europei un memoriu juridic care sublinia că, în timp ce nu există un drept la avort, obiecția pe motive de conștiință este un drept fundamental a cărui îngrădire este inacceptabilă. Textul acestui memoriu poate fi consultat aici.

Din partea României a participat la vot doar senatorul Viorel Badea (PD-L) care a votat în favoarea rezoluției. Îi mulțumim pentru efort și în același timp constatăm că dezinteresul delegației țării noastre pentru lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a devenit cronic. La ultimele dezbateri importante, prezența românilor a fost aproape inexistentă. De altfel, Pro-vita și Alianța Familiilor din România au solicitat liderilor delegației românești la APCE explicații pentru acest comportament, solicitare rămasă până acum fără răspuns.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări