back to top

Cum se cresc fetițele? Sfaturi pentru părinți

header-home-left “Girls are made in heaven” (“fetele sunt facute in Ceruri”), spune o zicala anglo-saxona. Si asta pe buna dreptate, pentru ca inca de la o varsta frageda fetitele au un farmec deosebit, o personalitate agreabila si o femininitate naturala. In epoca emanciparii si a feminismului radical care ia in deridere aceste trasaturi, insa, se pune tot mai insistent intrebarea: este posibil ca, odata ajunse mature, aceste trasaturi nobile ale tinerei fete sa se pastreze? Raspunsul la aceasta intrebare este dat de un expert in domeniu, Dr. James Dobson, vreme de multi ani Presedintele Focus on the Family din Statele Unite, organizatie pe care a fondat-o in 1979. In 2010 a publicat cartea Bringing up Girls, care in traducere romaneasca ar fi “Cum se cresc fetele”. Recomandam aceasta carte parintilor si tuturor persoanelor care lucreaza in domeniul educatiei si mai ales cu tinerii. Ea contine „retete” excelente pentru supravietuirea trasaturilor nobile si naturale ale fetelor in tranzitia spre adolescenta si viata adulta.

Cartea e foarte bogata in informatii si ar fi o nedreptate sa faci un rezumat al celor 285 de pagini. Dr. Dobson e un crestin autentic si este specialist in psihologia copilului. Informatiile si analiza prezentate de dansul sunt bazate atit pe invataturile Scripturii cit si pe un volum mare de studii sociologice si psihologice privind fetele, caracterul si cresterea lor. Cartea pune in contrast aceste invataturi sanatoase cu principiile de conduita promovate de miscarea feminista contemporana si arata de ce primele asigura supravietuirea caracterului feminin, iar cele din urma, distrugerea lui.

Este greu de facut o lista completa a tuturor retetelor promovate in Bringing up Girls. Ele sunt aranjate sa corespunda evolutiei biologice si de caracter a tinerei fete care se transforma in adolescenta, iar apoi in tinara sotie. Inca de la inceput, Dr. Dobson face o remarca importanta pentru fiecare parinte: parintii au o responsabilitate primordiala in supravegherea cresterii si dezvoltarii caracterului ficelor lor. Responsabilitatea e determinata si impusa de invataturile Scripturii. De exemplu, respectul fata de Dumnezeu inseamna respect fata de parinti, fata de sine si de semeni. Acest respect, manifestat pe planuri multiple, afirma Dr. Dobson, garanteaza ca tinara fata isi va mentine puritatea pina la vremea casatoriei si va transmite aceleasi valori ficelor ei. Parintii trebuie sa-si investeasca timpul si rabdarea pentru a cladi caracter in ficele lor.

Fete pe cale de disparitie

Autorul ne pune in garda: fetele sunt pe cale de disparitie, evident nu din punct de vedere biologic. Educatia publica, ideologia feminista si pedagogia moderna distrug feminitatea tinerelor fete si inca de la o varsta frageda le invata sa fie tocmai opusul mamelor lor ori al modelului biblic al feminitatii. Sunt invatate ca monogamia si castitatea nu sunt valori, ca fetele trebuie sa fie agresive, obraznice cu baietii, sa-i respinga, sa foloseasca un limbaj si un jargon care ofenseaza, sa fie cu un pas inaintea baietilor, vazuti ca un fel de competitori, cand nu adversari. Li se pune in minte notiunea ca intre sexe exista un raboi pe care ele trebuie sa-l castige.

Aceasta este viziunea societatii occidentale seculare pentru noua generatie de femei, viziune promovata de sistemul de invatamint, media, lumea afacerilor, de societatea consumerista, de instrumentele ideologice redactate de ONU ori de Parlamentul European. Fetele ajung chiar sa-si puna de vanzare virginitatea online. Si totusi, studiile sociologice indica faptul ca fetele crescute sa se comporte asa sunt mai nefericite, au o tendinta spre suicid si infractionalitate mai ridicata.

Incredere in sine

Incredere si stima de sine sunt caracteristici foarte importante pentru orice fiinta umana, dar in special pentru tinerele fete. Cele carora le lipsesc aceste trasaturi devin prostituate, nefericite in casatorie, ori sunt inclinate mai mult spre divort. Cladirea acestor sentimente incepe in familie, iar rolul principal in edificarea acestui proiect ii revine tatalui. Mai mult ca mamei. Incepe cu un tata care este fidel mamei fetei, sensibil si preocupat de nevoile fetei lui. Tati cu caracter solid rezulta in fiice cu un caracter solid. Fetele privesc spre tati mai mult decit spre mamele lor in dorinta de a-si dezvolta perseverenta si increderea in viata. In acest sens tatii sunt incurajati sa spuna fetelor lor ca sunt frumoase si elegante, sa le imbratiseze si sa le afirme calitatile pozitive. Aceste afirmatii, venite din partea sexului opus, dau fetelor confidenta de care au nevoie cind devin tinere femei in cautarea unui sot.

De la mame, fetele invata cum sa devina „domnisoare”. Invata tandretea in vorbire, eleganta in comportament si moralitatea necesara unei societati sanatoase. Cu mai bine de 200 de ani in urma, John Adams, unul din primii presedinti ai SUA, afirma ca manierele feminine intilnite in societate constutuie un barometru care masoara nivelul de moralitate si virtute al natiunii. Astazi, comentariul lui ar fi luat in ris si Adams ar fi etichetat drept sexist misogin. Si tot el afirma ca moralitatea publica trebuie generata in viata de familie. Degeaba, spunea Adams, ar preda scolile si universitatile moravuri pentru tinerele fete daca ele nu sunt invatate in familie, in anii fragezi ai vietii.

Astazi, insa, situatia e tocmai diferita. Nici in familie nici in scoli nu mai sunt fetele invatate o viata de modestie, moderatie ori civilitate. Cum, se intreaba Dr. Dobson, sa invete tinerele fete maniere cind nu le vad in viata parintilor ori a pedagogilor lor?

Rolul mamelor si al tatilor

Fetele si mamele lor trebuie sa aibe relatii stranse. Pentru o fata mama ei e modelul ei ca viitoare mama. Tata e cel care impune in tinerele fete notiunea de limita. Tata e gentil, dar si ferm cind e vorba de comportament nepotrivit. Fetele admira fermitatea in caracterul tatilor lor. De fapt, studiile sociologice indica ca, ajunse la varsta casatoriei, fetele isi cauta soti care se aseamana in caracter cu caracterul tatilor lor.

Printre gafele care unii tati le fac privind fetele lor este sa le compare cu vedetele. Asta naruie increderea fetelor lor in ele insele. Dimpotriva, tatii trebuie sa spuna ficelor lor ca sunt frumoase, pentru ca la scoala, si mai ales in liceu, baietii adolescenti le judeca dupa standardele frumusetii stabilite de mass-media. Incepind de la 16 ani, tatilor li se recomanda sa-si scoate fetele in societate, la cina la un restaurant, de exemplu, singuri. Asa fetele invata comportamentul acceptabil din partea baietilor cind li se va face curte, precum si limitele acestuia.

De ce tatii sunt importanti?

In intreg cuprinsul cartii lui, Dr. Dobson accentueaza deseori ca tatii au un rol primordial in devoltarea calitatilor feminine in fete. In sufletul fiecarei fetite, afirma el, exista un loc secret si ascuns rezervat pentru tata care, pina la casatorie, este cea mai importanta figura masculina din viata ei. Studiile sociologice si sondajele de opinie reflecta ca fetele doresc sa fie iubite de tatii lor. E important ca tatal lor sa le imbratiseze, chiar zilnic. Sa le arate afectiune. Imbratisarea e si mai necesara cind fetele trec prin anii adolescentei, cea mai grea perioada, marcata de nesiguranta si lipsa de incredere in sine. Studiile sociologice deasemenea arata ca fetele care au o relatie buna cu tatii lor invata mai bine la scoala, sunt foarte putin predispuse sa dezvolte relatii sexuale inainte de casatorie si nu au tendinte spre suicid.

Recomandam paginile 99-104 din cartea lui Dobson unde el listeaza aproape 100 de masuri specifice pe care tatii trebuie sa le aplice in relatiile lor cu fiicele lor. Ele au un impact benefic asupra dezvoltarii psihice, morale si emotionale a fetelor. Unele din ele sunt evidente, altele mai putin. Redam citeva.

Tatilor: dati ficelor voastre o poza pe care sa o poarte cu ele in prima poseta pe care o vor avea.
Nu le tolerati excesele.
Nu le permiteti sa se uite la orice program de televiziune. Astfel le veti invata ca exista limite si ca unele limite sunt bune pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii umane.
Fetitele sunt fascinate de treptele rulante. Tineti-le de mina cind se plimba pe ele.
Dati-le un mic cadou de fiecare zi a femeii.
Pastrati secretele care vi le soptesc in ureche.
Fii acasa la timp pentru masa de seara si ascultati la ce are ea de spus. Da-i atentie. Cere-i sa spuna ce a invatat la scoala in ziua respectiva si spune-i ca ai invatat ceva de la ea.
Lauda-i faptele bune.
Surprinde-o din cind in cind mergind la ea la scoala cind nu se asteapta.
Nu te certa cu mama ei in fata ei.
Nu ii permite sa vorbeasca obraznic.
Nu fii sarcastic cind iti vorbeste de planurile ei de viitor, de visurile pe care le are, chiar daca sunt irealiste.
Nu lipsi de la evenimentele importante din viata ei, un concert de pian, de exemplu.
Cunoaste-i prietenii.
Invat-o ca cel mai important lucru intre o fata si tatal ei e increderea.
Sa nu cumva sa te prinda uitindu-te la pornografie. Asta ii va distruge confidenta in tine si confidenta de sine.
Nu vorbi lucruri josnice despre femei.
Du-o la biserica in fiecare saptamina.
Iart-o cind face boacane.
Invata-o cum sa fie morala.
Ajut-o sa-si creasca viata spirituala.

Vom continua subiectul acesta saptamina viitoare, cartea lui Dobson fiind foarte detaliata in sfaturi bune pentru parinti. Vom invata saptamina viitoare, printre altele, cum sa ne pazim ficele de imoralitatea sexuala si cum sa-si mentina mintea si viata intima curate.

Alianța Familiilor din România
Alianța Familiilor din Româniahttp://www.alianta-familiilor.ro
Organizaţie de advocacy, în sensul afirmării şi apărării tradiţiilor social-culturale care au stat la baza dezvoltării societăţii româneşti: familia şi morala creştină, aplicate în relaţiile interumane şi în viaţa socială.

Cele mai citite postări