Loviturile aeriene împotriva Siriei sunt „o agresiune nejustificată” și „o clară violare a dreptului internațional”, au declarat liderii bisericilor creștine siriene. Într-o declarație comună, patriarhii celor 3 biserici majore condamnă și denunță agresiunea brutală și neagă folosirea de către armată a armelor chimice.
Liderii religioși creștini au avut, în mod manifest și repetat, de la începutul conflictului din Siria o atitudine favorabilă guvernului, pe care îl apreciază pentru stabilitatea politică și pentru toleranța religioasă față de minoritatea creștină din țară.
INTEGRAL Declarația Patriarhatelor Ortodox, Siriac Ortodox și Melkit (Greco-catolic)
Publicată în lb. engleză pe syriacpatriarchate.org
Damasc, 14 aprilie 2018
„Dumnezeu este cu noi, înțelegeți neamuri și vă plecați!”
Noi, Patriarhii: Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ignațiu Afrem al II-lea, Patriarh al Antiohiei şi Întregului Est al Bisericii Siriace Ortodoxe și Youssef Absi, Patriarh Melkit-Greco Catolic al Antiohiei, Alexandriei și Ierusalimului,
Condamnăm și denunțăm agresiunea brutală care a avut loc în această dimineață împotriva iubitei noastre patrii Siria de către Statele Unite, Franța și Marea Britanie, sub pretextul că guvernul sirian a utilizat arme chimice. Ne unim vocile pentru a afirma următoarele:
1. Această agresiune brutală este o violare clară a legislației internaționale și a Cartei ONU întrucât este un asalt nejustificat asupra unei țări suverane, membră a ONU.
2. Ne provoacă multă durere faptul că acest atac vine de la țări puternice cărora Siria nu le-a făcut niciun rău.
3. Pretențiile SUA și ale altor țări că armata siriană folosește arme chimice și că Siria este o țară care posedă și folosește acest tip de arme este nejustificată și nesusținută de dovezi clare și suficiente.
4. Momentul acestei agresiuni nejustificate contra Siriei, când Comisia Internațională de Control, independentă, urma să-și înceapă activitatea în Siria, subminează munca acestei comisii.
5. Această agresiune brutală distruge șansele pentru o soluție politică pașnică și conduce la escaladare și la încă și mai multe complicații.
6. Această agresiune injustă încurajează organizațiile teroriste și le dă impuls să-și continue terorismul.
7. Chemăm Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să își îndeplinească rolul natural în pacificare și nu să contribuie la escaladarea războaielor.
8. Chemăm toate bisericile din țările care au participat la agresiune să-și îndeplinească datoria creștină, în conformitate cu învățătura Evangheliei, să condamne această agresiune și să solicite guvernelor lor să se angajeze în protejarea păcii internaționale.
9. Salutăm curajul, eroismul și sacrificiul Armatei Arabe Siriene care protejează Siria și asigură securitatea poporului său. Ne rugăm pentru sufletele martirilor și pentru recuperarea răniților. Suntem încrezători că armata nu se va pleca în fața agresiunii teroriste interne sau internaționale și că va continua să lupte curajos contra terorismului până ce fiecare metru de pământ sirian este eliberat de terorism. De asemenea, salutăm brava rezistență a țărilor prietene Siriei și poporului acesteia.Ne rugăm pentru siguranța, victoria și izbăvirea Siriei de toate formele de război și terorism. Ne rugăm de asemenea pentru pace în Siria și întreaga lume și chemăm la întărirea reconcilierii naționale pentru protejarea țării noastre și păstrarea demnității tuturor sirienilor.
Arhiepiscopul de Canterbury, lider al Bisericii Anglicane, Justin Welby, a făcut publică o rugăciune pentru pace în Siria, fără vreo referință la loviturile aeriene sau la motivul acestora.
O atitudine similară a avut-o și liderul lumii catolice, Papa Francisc I, care s-a rugat pentru Siria și a făcut apel la încetarea violențelor, fără a face responsabilă vreuna dintre.