Florica Cherecheș, Deputat PNL Oradea – Declarație politică citită în plenul Camerei Deputaților marți, 10 martie 2015
La data de 3 martie, cu câteva zile înainte de sărbătorirea Zilei internaționale a femeii, la Parlamentul European a fost lansată Declarația Internațională „Femeile Lumii”, susținută de 130 de organizații din 40 de țări ale lumii, inclusiv din România.
„Femeile Lumii” își propune să devină o platformă universală pentru dialog și influențarea deciziilor pe lângă guverne și organisme internaționale, o nouă voce a femeilor de pretutindeni. Principiile sale directoare sunt apărarea identității feminine și a maternității ca valori esențiale ale feminismului autentic; afirmarea egalității în drepturi dar și a complementarității femeii cu bărbatul și respingerea încercării de a impune ideologia de gen care, prin natura sa, suprimă adevărata identitate feminină.
Declarația conține următoarele revendicări politice și sociale:
- Recunoaştere universală şi respect pentru identitatea feminină şi demnitatea acesteia, precum şi pentru adevărata egalitate între bărbat şi femeie, în complementaritatea şi reciprocitatea lor.
- Politici internaţionale care să apere alegerile libere făcute de femei, pentru o adevărată reconciliere între viaţa de familie şi cea profesională.
- Recunoaştere universală de către legislaţia internaţională a valorii muncii tăcute şi aparent invizibile prestate de femei în familie şi adoptarea universală a termenului de „dedicare exclusivă familiei” în nomenclatorul ocupaţiilor.
- Adoptarea unui cadru internaţional de politici publice cu scopul de a proteja femeile din câmpul muncii care vor să aibă copii sau care vor să se dedice parţial sau exclusiv îngrijirii şi sprijinirii celorlalţi membri ai familiei, pentru eradicarea oricărei forme de discriminare faţă de acestea.
- Interzicerea internaţională a practicii maternităţii pentru terţi („mame-surogat”). Aceasta reprezintă o violare a demnităţii femeii şi copilului și o nouă formă de exploatare a femeii şi de trafic de persoane, transformând copilul în obiect al unei tranzacţii contractuale.
Susținătoarele acestei inițiative consideră că s-a încheiat perioada în care ideologia de gen și feminismul radical au monopolizat vocea și opinia femeilor. Acum este rândul noului val al feminismului contemporan, al femeilor care vorbesc despre femei. Inițiatoarele susțin că nu vor mai accepta ca instituțiile internaționale să dezvolte politici care să ignore sau să suprime identitatea feminină. „‘Femeile Lumii’ are ca obiectiv să facă instituțiile internaționale să asculte ceea ce noi, femeile lumii, credem și dorim”., au afirmat acestea, la lansarea declarației.
Ne amintim că feminismul a fost, de la originile sale, o mișcare pozitivă, cu rezultate incontestabile în obținerea egalității în drepturi cu bărbații – egalitate care constituie unul din fundamentele vieții democratice. În timp însă, acest curent a degenerat, promovând concepte străine de fondatoarele mișcării dar constatăm acum o revenire la valorile tradiționale feminine.
Declarația „Femeile lumii” va fi prezentată la sediul ONU din New York pe 14 martie, ca parte a întâlnirii periodice a Comitetului pentru Statutul Femeii.
Am semnat și eu această declarație, alăturându-mă celor care luptă pentru demnitatea femeii, pentru egalitate în aceea ce privește salarizarea femeilor comparativ cu bărbații, pentru întărirea familiei, mai ales în condițiile crizei demografice cu care se confruntă România și care va continua dacă nu se iau urgent măsuri pentru sprijinirea familiei, încurajarea natalității prin construirea de noi creșe și grădinițe pentru ca femeile să se poată întoarce la serviciu știindu-și copiii în siguranță, și altele din această categorie.
Le invit și pe colegele mele parlamentare din toate partidele să susțină această declarație, alăturându-se astfel celor 17.000 de femei din 70 de țări, care au semnat-o până acum.