back to top

Donald Trump, primul președinte american la „Marșul pentru Viață”. Administrația și Congresul anunță noi măsuri pentru protecția vieții și a libertății religioase

Donald Trump către Marșul pentru Viață: Sanctitatea vieții și familia sunt fundamentul societății

După cum știți deja, vineri s-a desfășurat la Washington a 45-a ediție a Marșului Național pentru Viață. Înființat de conservatorii americani imediat după infamele decizii ale Curții Supreme din cauzele Roe contra Wade și Doe contra Bolton (1973), prin care a fost legalizat avortul în întreaga țară și pe întreaga durată a sarcinii, Marșul pentru Viață din capitala SUA rămâne evenimentul cel mai important în calendarul anual al mișcării de apărare a vieții internaționale.

Despre desfășurarea Marșului, care anul acesta a avut ca temă „Dragostea Salvează Vieți” au scris colegii de la Știri pentru Viață:

FOTO: Sute de mii de americani la Marșul pentru Viață de la Washington, DC. Vezi MESAJELE lor

Remarcabil, Donald Trump a fost primul șef de stat american care a „fost prezent” la eveniment, adresându-se în direct participanților de pe peluza din curtea Casei Albe. Adresa d-lui Trump de asemenea a fost tradusă de Știri pentru Viață:

VIDEO și transcriere. Donald Trump către Marșul pentru Viață: „Administrația mea va apăra mereu primul drept din Declarația de Independență, dreptul la viață”

Vicepreședintele Mike Pence, creștin evanghelic cunoscut ca un politician cu poziții consistente pro-viață, care a vorbit de la tribuna Marșului la ediția anterioară marcând de asemenea o premieră – primul Vicepreședinte prezent la acest eveniment – a transmis și el următoarele:

VIDEO și transcriere. LIVE de la Casa Albă: Mesajul Vicepreședintelui Mike Pence către Marșul pentru Viață 2018 de la Washington, DC

În preajma acestui eveniment, parlamentul federal și executivul americane au anunțat inițierea sau susținerea unor măsuri legislative:

Camera Reprezentanților adoptă legea care protejează copiii născuți vii după avort

În pre-ziua Marșului pentru Viață de la Washington, camera inferioară a Congresului (Parlamentul federal) a adoptat legea de protecție a copiilor care supraviețuiesc avortului (Born Alive Abortion Survivors Protection Actcu 241 de voturi la 183. În timp ce toți Republicanii au susținut proiectul, doar 6 congressmen-i Democrați au votat „pentru”.

Noua lege ar amenda legislația existentă, în sensul că va obliga personalul medical să acorde gradul corespunzător de îngrijiri medicale unui copil care supraviețuiește avortului sau încercării de a fi avortat.

Președintele Trump a anunțat că va promulga proiectul dacă acesta va fi după adoptat de către Senat, unde Republicanii dețin o majoritate fragilă.

Casa Albă anunță noi măsuri pentru protecția vieții și a libertății religioase

Cale liberă la sistarea finanțării clinicilor de avorturi

O decizie majoră luată chiar vineri de administrația Trump simplifică sarcina parlamentelor statale care urmăresc să oprească finanțarea de la buget a rețelei de clinici de avorturi Planned Parenthood (PP). După ce PP a fost demascată că face trafic cu organe și părți din cadavrele copiilor avortați, mai multe state americane conservatoare au intenționat să revoce fondurile publice acordate prin programul Medicaid (asigurat de la buget) clinicilor de avorturi. Însă administrația Obama a îngreunat sarcina, printr-o ordonanță executivă care a transferat întreg pachetul de finanțare al Medicaid sub controlul guvernului federal. Donald Trump descentralizează din nou acest program și deschide calea sistării transferului de bani publici spre clinicile de avorturi.

Sprijin pentru interzicerea avorturilor după 20 de săptămâni de sarcină

Un comunicat de presă difuzat vineri, în ziua Marșului, de biroul de presă al Casei Albe, arată că Statele Unite sunt una din puținele țări la nivel mondial care permit avortul electiv după săptămâna 20 de sarcină (împreună cu China și Coreea de Nord), iar în discursul său din timpul Marșului pentru Viață, președintele Trump a invitat Congresul să-i trimită spre promulgare legea care să schimbe acest lucru. Anterior, astfel de legi adoptate de Congres s-au lovit de veto-ul fostului președinte Barack Obama.

Noi clauze de protecție a libertății religioase în legislația federală

Joi, Casa Albă a anunțat că va lua noi măsuri pentru protejarea cetățenilor cu convingeri morale și religioase în relație cu anumite servicii medicale. Măsura vizează inclusiv încercarea fostei administrații de a obliga firmele private să ofere asigurări medicale care să includă servicii de contracepție sau avort pentru angajate.

Pentru a asigura implementarea măsurilor, ministerul Sănătății a anunțat formarea unui departament special numit „Conscience and Religious Freedom Division”.

Cele 4 decenii și jumătate de la decizia Roe au însemnat o perioadă de muncă asiduă pentru mișcarea pro-life americană, atât pentru salvarea copiilor și a mamelor de la avort dar și pentru influențarea opiniei publice, eforturi ale căror roade sunt astăzi vizibile în sondajele de opinie.

Astăzi, conform unui sondaj Marist-Knights of Columbus difuzat pe 17 ianuarie, majoritatea americanilor (56%) cred că avortul este greșit din punct de vedere moral. Mai mult de 75% sprijină restricții legale, în timp ce doar 12% cred că avortul trebuie să fie legal pe toată durata sarcinii. 63% din totalul populației și chiar 56% dintre cei care se consideră „pro-alegere” (un termen corect politic pentru „pro-avort”) susțin limitarea avortului la 20 de săptămâni de sarcină. Această proporție este în creștere cu 4% față de acum un an. De asemenea, 6 din 10 americani se opun finanțării publice a avorturilor.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări