Și în Georgia s-a stârnit o dispută cu valențe civice, legale și juridice pe tema căsătoriei. Un grup conservator a inițiat revizuirea Constituției pentru ca legea fundamentală să precizeze clar că doar bărbatul și femeia uniți prin căsătorie pot întemeia o familie.
Ideea a fost sugerată încă de acum 2 ani de fostul premier Irakli Garibashvili. În noiembrie 2015, grupul de organizații conservatoare „Societatea Demografică a Georgiei XXI” a lansat un apel către membrii Parlamentului pentru revizuirea articolului privind familia din Constituție.
Forma revizuită a articolului 36 din Constituția Georgiei ar statua că „Căsătoria este uniunea voluntară între un bărbat și o femeie cu scopul de a crea o familie”. În acest moment, articolul menționează doar că o căsătorie se încheie „între soți”, printr-o uimitoare aseămănare cu legislația României.
Zviad Tomaradze, liderul inițiatorilor, afirmă că există consultări cu partidele politice, dar că susținătorii modificării Constituției se feresc să fie foarte vocali.
Până la această oră nu a fost întrunit numărul de 76 de parlamentari care să poată susține modificarea propusă.
Între timp însă, activistul homosexual Giorgi Tatishvili, care anterior pretindea că este o femeie transgender sub numele de Matsatso, a atacat la Curtea Constituțională articolul 1106 din Codul Civil georgian, care limitează căsătoria la un bărbat și o femeie, sub pretextul că acesta ar fi neconstituțional. Plângerea, depusă în ianuarie 2016, a dat un nou impuls și motivație grupurilor conservatoare și a fost întâmpinată cu rezerve sau chiar ostilitate inclusiv de către organizațiile de protecție a homosexualilor, pe motiv că ar putea conduce la reacții contrare și ar marginaliza încă și mai mult comunitatea homosexualilor din Georgia, într-o țară foarte conservatoare.
„Într-un mediu în care grupurile LGBT sunt practic excluse din spațiul public… este practic science fiction să vorbești despre mariajul între persoane de același sex și să ceri Curții Constituționale să decidă asupra acestuia,” a declarat, pentru The Guardian, Lasha Kavtaradze din partea Centrului pentru Educație și Monitorizare în domeniul Drepturilor Omului.”
Tomaradze explică, pentru Democracy & Freedom Watch, că propunerea legislativă a fost pregătită după modelul celor din Croația și Letonia. El speră ca Parlamentul să o adopte, mai devreme sau mai târziu.
El crede că plângerea persoanei transgender la Curtea Constituțională ar putea accelera procesul de revizuire.
Curtea nu a decis încă dacă să accepte plângerea sau nu, dar admisibilitatea preliminară ar urma să fie hotărâtă la mijlocul acestei luni, iar în caz afirmativ, decizia finală va veni în circa 9 luni, crede reclamantul. „Prin acest proces noi ridicăm de fapt problema căsătoriei între persoane de același sex”, afirmă Giorgi Tatishvili, care nu crede că Parlamentul va adopta amendamentul constituțional propus.
Comentariul nostru:
Este evident că mișcarea profamilie din Georgia caută, la fel ca și cea din România de altfel, care a declanșat o inițiativă cetățenească similară în luna noiembrie 2015, să repete succesul obținut de alte țări, exemplul Croației fiind cel mai reprezentativ întrucât modificarea s-a făcut prin referendumul național din 1 decembrie 2013.
Adăugând la relatările de până acum și referendumul federal care va avea loc în Elveția la finalul lunii februarie, pe tema taxării familiilor dar și a definiției căsătoriei, ca și acțiunea cetățenească din Finlanda care vizează abrogarea legii „căsătoriei unisex” ce ar urma să intre în vigoare în 2017, avem un tablou al unei Europe care, aflată și așa într-o profundă criză identitară, se consumă și în nemilosul război cu grupările contraculturale neomarxiste care urmăresc distrugerea familiei.
Într-adevăr; foarte puține țări nu au luat până acum o decizie fermă în ce privește viziunea oficială a statului față de instituția familiei, iar în ultimii 4 ani au avut loc chiar 5 referendumuri naționale.
Pro memoria, „harta căsătoriei” în țările Europei arată astăzi astfel:
- Roșu – „căsătorie” unisex prin lege
- Mov – „căsătorie” unisex prin Constituție (Irlanda)
- Verde închis – căsătorie protejată prin Constituție
- Verde deschis – căsătorie protejată prin lege
- Portocaliu – „parteneriate civile”