back to top

Îndreptarea Europei de Est spre o cultură a vieţii

Interviu acordat de Joseph Meaney (Human Life Internationl) postului de radio EWTN Irlanda, 9 iulie 2011

Se pare că ar pluti ceva în aer în Europa Centrală și de Est. Țară după țară vine cu noi inițiative pro-life și totodată cu o legislație în favoarea vieții. Am văzut guverne în Polonia, Ungaria, Rusia și Lituania care au îmbrățișat propuneri pro-life. Croația și Slovacia, de asemenea, sunt pe punctul de a oferi inițiative pro-life. Si se pare ca peste tot în fostele țări comuniste din Europa, există un ferment care impulsionează diferite inițiative pro-life și pro-familie. Este foarte frumos să vezi aceste lucruri.

Ungaria adoptă o nouă constituție pro-life, care protejează viața și concepția copilașilor, și recunoaște rădăcinile creștine ale Ungariei, totodată promovează foarte mult legea adopției. Polonia, o țară cu o cultură catolică puternică, este pe punctul de a desemna avortul ca fiind ilegal în toate împrejurările. Guvernul Rusiei, cu sprijinul puternic al Bisericii Ortodoxe, are în vedere legi pentru a limita sever avorturile, și o nouă lege care stipulează că 10 % din spațiul utilizat în anunțurile de avort trebuie să aibă în componența sa o listă cu posibile consecințe negative pentru femei.

Într-adevăr se pare că există o renaștere a credinței în țările din fostul bloc comunist. Una dintre cele mai frumoase lucruri din Rusia este faptul că Biserica Ortodoxă Rusă preia într-adevăr conducerea în a face presiuni asupra statului pentru măsuri pro-life. Biserica Catolică a fost întotdeauna lider în ceea ce privește mișcarea pro-life, dar acum Biserica Ortodoxă Rusă și alte biserici ortodoxe din țări cum ar fi România și chiar Serbia afirmă foarte puternic faptul că sunt pentru viață  și sunt uniți cu catolicii pentru apărarea acestui țel comun care este viața.

Polonia a abandonat toate metodele de avort spunând că nu pot fi în totalitate pentru viață daca există  exceptii, astfel  a renunțat la toate excepțiile în care se fac avorturi, indiferent daca copilul este diagnosticat cu vreun handicap sau este consecința unui viol etc. Toate aceste excepții sunt menționate în lege.

Pentru ca această lege să poată intra în Parlament  pentru a fi dezbătută a fost nevoie de 100.000 de semnături iar în doua săptămâni s-au strâns 600.000 de semnături. A fost un răspuns în masă atât din partea cetățenilor de rând, cât și din partea politicienilor, ginecologilor. Acestă inițiativă cetățenească a reușit să facă ceva extraordinar pentru mii de copilași și în același timp pentru ei ca popor.

Sunt foarte mulți ortodocși care afirmă că Biserica Catolică într-adevăr trage un semnal de alarmă pentru toți referitor la  toate aceste probleme teribile precum fertilizarea in vitro, clonarea și multe alte metode și tehnologii folosite împotriva vieții – celulele stem embrionare etc.

Într-un fel, scopul  Bisericii Catolice este de a aduce alte biserici creștine înapoi la unitate, ceea ce este o veste minunata pentru mișcarea pro-life din întreaga lume.

Ascultați interviul în original aici.

Surs: http://www.hli.org/2011/07/moving-toward-a-culture-of-life-in-eastern-europe/

Darul Vieții
Darul Viețiihttp://www.darulvietii.ro
Asociaţia Darul Vietii a fost constituită oficial în 11 februarie (ziua Sfintei Fecioare de la Lourdes!) 2003 cu menirea de a contracara înfricoşătorul fenomen al avorturilor în România. Fondatori au fost patru laici şi trei preoţi (unul ortodox şi doi greco-catolici). Filială a Human Life International.

Cele mai citite postări