back to top

Interviu cu acad. Gheorghe Paladi pe subiectul avortului în Republica Moldova

Recent, în Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrat un proiect de lege, care potrivit deputatului liberal-democrat Valeriu Ghilețchi, unul din autorii inițiativei legislative, urmăreşte două obiective majore: 1. să asigure libertatea de conştiinţă pentru medici şi lucrători medico-sanitari atunci când aceştia sunt impuşi să efectueze practici contrar conştiinţei lor (avort, fertilizare in-vitro, etc.); 2. protejarea sănătăţii reproductive a femeii şi salvarea vieţii copilului încă nenăscut, prin instituirea obligatorie a consilierii femeii însărcinate care solicită întreruperea voluntară a cursului sarcinii, urmată de o perioadă de reflecţie de 5 zile. Întrucît proiectul de lege se află acum în procedură de examinare în comisiile parlamentare, ne-am propus să discutăm la subiectul avorturilor în Republica Moldova cu academicianul Gheorghe Paladi, specialist cu experiență de o viață în domeniul ginecologiei și obstetricii din cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr. 1 din or. Chișinău.

Marian Vitalie: Dle Paladi, care este situația la ziua de azi legată de avorturi în Republica Moldova și care sunt cele mai frecvente probleme pe care le întîmpinați?

Gheorghe Paladi: În anii ’90 în Republica Moldova se înregistrau în jur de 100 de mii de avorturi la un număr de nașteri peste 90 de mii. Situația s-a schimbat. Astăzi noi înregistrăm în jur de 17 mii de avorturi, dar s-a micșorat și numărul de nașteri – circa 38 de mii. Și cu timpul, cînd generațiile de femei născute după anii ’90, care numeric sunt mai puține față de cele născute în anii ’80, se va micșora evident și natalitatea. De fapt, acesta este un proces global, în special în țările europene cum ar fi Germania sau Italia, unde natalitatea este mai joasă comparativ cu țara noastră. Dar eu vreau să spun că numărul de avorturi declarat oficial la noi nu reflectă nici pe departe realitatea. Și asta pentru că avorturile se fac nu doar în instituțiile medicale de stat, dar și în cele private și astfel noi nu putem ști sigur numărul acestora. Cred că datele oficiale trebuie înmulțite la coeficientul 2 sau chiar trei. Dar acest număr devine și mai necunoscut odată cu apariția în farmacii a medicamentelor care provoacă întreruperi de sarcină, și, respectiv, aceste avorturi nu pot fi controlate. Ultima metodă de întrerupere a cursului sarcinii, deși considerată cea mai progresivă, este în realitate foarte periculoasă. În urmă cu cîteva săptămâni la noi în secție au fost internate două femei, care folosise medicamente de provocare a avortului. Ca urmare a complicațiilor mari și în urma hemoragiilor abundente, uneia dintre femei i-a fost înlăturat uterul și ea abia a scăpat cu viață. Problema e că medicamentele, care provoacă întreruperea cursului sarcinii se vînd astăzi liber în farmacii și se eliberează fără receta medicului. Eu am ridicat această întrebare dar pînă acum ea nu este rezolvată.

Eu consider că aceste tipuri de medicamente trebuie să fie eliberate numai cu prescripția medicului, așa cum se eliberează spre exemplu preparatele narcotice. Și după aceea noi avem diverse complicații de afectare a funcțiilor reproductive a femeii: complicații în formă de sterilitate (numărul cuplurilor sterile în Republica Moldova crește din an în an și constituie la ziua de azi circa 14%). În ultimii ani s-a dublat numărul de sarcini extrauterine. Și cauzele nu sunt altele decît avortul și folosirea abuzivă a medicamentelor contraceptive. Apropo, preparatele contraceptive nu sunt deloc indiferente. Eu vreau să vă zic că în Republica Moldova se înregistrează anual în jur de 400 de decese ale femeilor din cauza cancerului glandei mamare și acest număr crește din an în an. Eu nu pot exclude astăzi faptul că acele preparate contraceptive hormonale nu dăunează grav sănătății reproductive a femeilor. Tot mai multe femei astăzi amâna prima sarcină în favoarea carierei, în dorința de a-și procura un automobil sau apartament, și pînă se hotărăsc să nască reușesc să facă 2-3 avorturi, să trăiscă vre-o 5-6 ani în concubinaj cu unu, cu doi și cu trei bărbați și să contracteze infecții sexual-transmisibile (care la noi “înfloresc” nu pe ani, dar pe zi). Sigur că toate acestea ne aduc multe probleme atât de ordin medical, cât și social.

Marian Vitalie: Biserica afirmă că viața unui om începe să curgă din momentul concepției, medicina are o altă părere. Astfel, discuțiile la acest subiect sunt controversate. Ce spune știința? Ce se întîmplă în momentul contopirii spermatozoidului cu ovula femeii?

Gheorghe Paladi: Elementele de viață sunt incluse în spermatozoid și ovulă, de-aceea ființa umană se formează în momentul întîlnirii spermatozoidului cu ovula femeii în lumenul trompei (acolo se petrece acest fenomen). Apoi, după fecundație, embrionul se mișcă 5-7 zile spre cavitatea uterină, unde se implantează în mucoasa endometrului uterului. La acest moment, prin metoda ultrasonografiei noi constatăm deja bătăile inimii embrionului.

Marian Vitalie: Dle Paladi, sunt medici în Republica Moldova, care refuză să facă avort pe motiv de obiecție de conștiință?

Gheorghe Paladi: Sunt așa medici și nu văd nimic rău în asta. De ce să nu poată refuza pe motiv că crede în Dumnezeu? Este dreptul lui să creadă așa. Dar aici apare o altă chestie. Într-un caz de urgență critică, în cazul în care viața persoanei este pusă în pericol, acel medic trebuie să poată să acționeze și să dea ajutorul potrivit, chiar și cu prețul vieții fătului. Avem situații cînd el este de gardă, nu mai este nimeni în secție, femeia este adusă cu hemoragie abundentă. În acest caz el trebuie să știe să intervină de urgență pentru a salva viața acestei femei.

Marian Vitalie: Potrivit statisticilor, numărul de avorturi în rîndul tinerilor crește din an. La ce credeți că se datorează acest fenomen și care ar fi soluțiile de prevenire a acestora?

Gheorghe Paladi: Tinerii de astăzi trăiesc într-o altă lume, în alte condiții. Progresul tehnico-științific le-a adus atâtea bunuri care le ușurează viața, atâtea posibilități. De altă parte, eu vreau să spun, că revoluția sexuală de după anii ’60 a adus multe pagube, în primul rând tineretului. Viața aceasta sexuală precoce începînd cu 12-13 ani, schimbul de parteneri, în perioada în care sistemul reproductiv este atât de fraged, orice factor poate să ducă la afectarea lui cu consecințe ulterioare foarte și foarte serioase din punct de vedere al potențialului de procreare. Da, eu cred că abstinența de la relații sexuale ar fi cea mai bună soluție pentru tineri. Nimeni nu a murit de abstinență. Și abstinența cred că ar aduce mai multe lucruri pozitive, decît toate pe care le observăm noi astăzi și consecințele pe care le aduc. Veniți la noi la secție și o să vedeți de dimineață și pînă seară ce cozi din tinere de 16-17 ani se formează la cabinetele de avort. S-a schimbat comportamentul familial, părinții tot mai puțin se includ în educația copiilor săi…dar ar trebui, într-o măsură inteligentă, cultă și de folos.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente

Cele mai citite