După ce cu ocazia Zilei Independenței a anunțat că va candida pentru președinția Statelor Unite, Kanye West și-a destăinuit convingerile politice într-un interviu pentru revista Forbes; printre ele, faptul că susține cauza pro-viață: „Sunt pro-viață pentru că urmez cuvântul Bibliei”.
Kanye West a mai spus și că, în opinia lui, „clinicile Planned Parenthood au apărut în orașe cu ajutorul suprematiștilor albi care împlinesc lucrarea diavolului”.
West se referă la alarmantele obiective eugenice stabilite de fondatoarea Planned Parenthood, Margaret Sanger, urmărite încă și astăzi, organizația fiind cel mai mare prestator de avorturi din Statele Unite.
Sanger a fondat Planned Parenthood în 1916 și a colaborat toată viața cu cei mai de seamă reprezentanți ai eugeniei și chiar cu liderii Ku Klux Klan pentru a elimina copiii săracilor și ai celor „indezirabili” rasial.
Într-un discurs ținut în 1932 la New History Society intitulat „My Plan for Peace” („Planul meu pentru pace”), Sanger a prezentat imaginea ei despre America perfectă, unde obiectivul principal al Congresului ar fi „aplicarea unei politici dure și rigide de sterilizare și segregare asupra acelui segment de populație ale cărei progenituri sunt deja contaminate sau a cărei moștenire e de asemenea natură încât descendenților lor li s-ar putea transmite trăsături nepotrivite”.
Sanger a încheiat parteneriate cu lideri ai comunității de culoare ca să fondeze „Negro Project”, promovat pe atunci ca mijloc de a pune la dispoziție afro-americanilor metode contraceptive sigure. Cu toate acestea, scrierile ei i-au făcut pe mulți să creadă că s-a folosit de liderii de culoare ca să capete acces și încredere în rândul comunităților de culoare care erau ținta obiectivelor de eugenie.
Într-o scrisoare adresată lui Clarence Gable în 1939, Sanger spune:
„Nu vrem să se afle că vrem să exterminăm populația de negri, iar pastorul e cel care poate îndrepta această percepție dacă se trezește cumva vorbind unul dintre membrii mai răzvrătiți ai comunității”.
Fără îndoială că Sanger e reprezentanta unei prejudecăți aristocrate împărtășită de mulți dintre cei care făceau parte din clasa conducătoare a Americii de la începutul secolului XX și care militau pentru acceptarea unor legi eugenice înfricoșătoare în perioada aceea progresistă.
West atrage atenția asupra faptului că obiectivul inițial al lui Sanger – luarea în colimator a copiilor proveniți din medii sărace sau din segmente minoritare de populație, dar și a bebelușilor afectați fizic sau psihic – există încă și azi.
Marea majoritate a clinicilor Planned Parenthood se află în cartiere ocupate de minorități. Conform raportului de supraveghere a avorturilor realizat de CDC (Centers for Disease Control and Prevention, în română Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor), femeile de culoare reprezintă 34% din numărul femeilor care avortează în Statele Unite, deși ele sunt numai 13,4% din populația Statelor Unite. Conform Institutului Charlotte Lozier, în New York sunt avortați anual mai mulți copii de culoare decât se nasc.
Cine să demonstreze mai bine ideea lui West altul decât vorbitorul principal de la acum celebra adunare din 2017 de la Charlottesville – Richard Spencer, arhicunoscutul neonazist și suprematist alb de extremă dreapta. În discursul său, Spencer a explicat cum avortul susține obiectivele naționaliștilor albi: „Cei care fac avort sunt, de regulă, extrem de des, negri, hispanici sau provin din medii foarte sărace”.
În ciuda unei moșteniri pe care mulți o consideră moralmente respingătoare – mai ales într-o perioadă când mișcarea Black Lives Matter, Partidul Democrat și alte grupuri progresiste cheamă la judecată toate instituțiile rasiste din trecutul Americii –, stânga neagă întruna istoria tulburătoare a obiectivelor eugenice stabilite de Planned Parenthood.
Planned Parenthood o descrie pe Sanger drept „o femeie care a avut realizări eroice” și „o adevărată vizionară”.
Din 1966 până în 2015, Planned Parenthood a decernat anual Premiul „Margaret Sanger”, despre care se spune pe pagina lor web că ar fi „cea mai înaltă distincție” pe care o pot acorda. Printre câștigătoare se numără fostul secretar de stat Hillary Clinton și președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.