back to top

Note de caz: Contestarea legislației avortului din Irlanda de Nord la Curtea Supremă a Marii Britanii

Pe 7 iunie, Curtea Supremă a Marii Britanii a respins o petiție referitoare la legislația avortului în Irlanda de Nord. Comisia pentru Drepturile Omului din această regiune a adus în fața curții o acțiune juridică de revizuire contra guvernului regional, argumentând că legile nord-irlandeze care nu permit avortul în caz de infracțiuni sexuale, anomalie fetală incompatibilă cu viața și malformații grave ale fătului violează Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CoEDO).

În decizia (disponibilă aici) luată cu majoritate de 4:3, curtea Supremă a decis că plângerea este neîntemeiată și a respins cauza.

În mod interesant, după respingerea strict procedurală a aplicației, judecătorii s-au lansat pe câteva sute de paragrafe în observații cu privire la scopul protejării vieții umane nenăscute prin lege.

Cu toate evidentele dezagremente între magistrați, următoarele observații sunt de reținut:

1. Patru judecători au considerat că legislația avortului în Irlanda de Nord este incompatibilă cu art. 8 al CoEDO (dreptul la respectul pentru viața privată și de familie) în ce privește prohibiția avortului în caz de viol, incest sau anomalie fetală fatală (în cazul în care cauza ar fi fost judecată pe fond, ar fi constituit o majoritate de 4:3).

2. Un judecător a constatat că legislația este incompatibilă cu art. 8 doar în ce privește anomaliile fetale incompatibile cu viața (o majoritate de 5:2 la acest punct).

3. Doi judecători ar fi mers mai departe și ar fi găsit legislația incompatibilă și cu art. 3 al Convenției (interzicerea torturii și a tratamentului degradant).

4. Doi judecători nu au găsit nicio incompatibilitate a legii cu CoEDO.

5. Toți cei 7 judecători au fost, unanim, de acord că în cazul „anomaliilor fetale grave” prohibiția nu ar fi contrară CoEDO.

Unul dintre judecători, Lord Kerr, comentează specific asupra poziției curții referitoare la copiii diagnosticați cu malformații grave astfel [332]:

„Numeroși copii născuți cu dizabilități, chiar cu dizabilități grave, trăiesc vieți fericite, împlinite. În multe situații ei îmbogățesc și aduc fericire familiilor și celor care vin în contact cu ei. În sfârșit, dificultatea găsirii unei definiții de încredere a malformației grave este un factor potent împotriva găsirii vreunei incompatibilități.”

De notat că, anterior, și Curtea de Apel din Irlanda de Nord a apărat din perspectiva prevederilor constituționale legislația, motivând prin aceea că parlamentul local (Adunarea din Irlanda de Nord) are întâietate în privința deciziilor legislative. Parlamentul a luat în discuție și respins, în 2016, chiar schimbările cerute în această acțiune juridică.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări