Într-o coincidență stranie, săptămânalul german „Der Spiegel” duce, cu sprijinul altor ziare germane, o campanie sulfuroasă contra unui curajos obstetrician din Dannenberg care refuză să efectueze avorturi în clinica unde conduce departamentul de Ob-Gin, acuzând că femeile din regiunea respectivă trebuie să călătorească 20 km pentru a-și omorî copiii. În același timp, cunoscuta POLITICO deplânge că în Italia proporția medicilor care apelează la obiecția de conștiință crește, atingând 90% în unele regiuni.
E desigur bizar că mass-media care se pretind „liberale” se plâng că în societatea noastră oamenii au dreptul, chiar curajul, să acționeze conform cu conștiințele lor. Deși lobby-urile pro-avort au câștigat bătălia în aproape toată Europa, existența obiectorilor de conștiință la este un ghimpe în coastă. Nu e de mirare: dacă faptele relatate de POLITICO sunt adevărate, cel mai mare pericol pentru avort nu este interzicerea, ci că sunt din ce în ce mai puțini medici care sunt de acord să-și calce în picioare jurământul profesional pentru a-l efectua.
Citește și: Obiecția de conștiință – drept fundamental al personalului medical
Care să fie motivul? Evident, ginecologii sunt cel mai puțin influențabili cu privire la natura avortului: fiind experți în ființa umană aflată în stadiile sale incipiente, ei cunosc foarte bine că viața începe la concepție și că avortul este, prin consecință, omor cu premeditare. Medicul nu își petrece ani de studiu intens pentr a deveni un soi de măcelar sau ucigaș plătit – decât dacă este complet corupt moralmente.
E clar că dacă avortul va fi din ce în ce mai puțin frecvent, obiecția de conștință va fi principalul motiv pentru aceasta. De aceea lobby-iștii și aliații lor din media și politică îl combat atât de feroce, chiar dacă asta înseamnă să încalce una din valorile lor declarate – libertatea de conștiință. Este o problemă care nu se leagă doar de avort, ci de întrebarea generală dacă ne dorim sau nu să trăimm într-o societate liberă.