Într-un interviu înregistrat de curând și publicat în 22 octombrie 2011, Joseph Meaney, directorul organizației Human Life International pentru coordonare internațională, a vorbit la programul de radio EWTN Celtic Connections (SUA) despre actualizările recente pe frontul pro-vita din Europa de Est.
Întrebat care țară ar trebui urmărită pentru eventuale inițiative pro-vita, Meaney a răspuns că susținătorii pro-vita ar trebui să privească la Rusia.
“Președinția rusă și parlamentul sunt interesate să găsească soluții concrete pentru limitarea avortului,” a spus Meaney pentru Celtic Connections. “Deja au început cu niște măsuri anul acesta, mai ales făcând ilegal de a descrie avortul ca procedură medicală sigură și cerându-le celor care promovează avortul să vorbească despre riscurile asupra sănătății pe care acesta le implică.”
“Dar cred ca vor merge și mai departe în direcția interzicerii directe a avortului pe orice motiv” a spus Meaney.
În același weekend în care a fost transmis în direct interviul, parlamentul rus a votat interzicerea avortului în țară după 12 săptămâni de sarcină. Noua măsură impune de asemenea o perioadă de aşteptare de 2-7 zile înainte de a face avort. Din păcate pentru susținătorii pro-vita, încă mai sunt permise excepții din cauza dificultății financiare care permite avortul până la 22 de săptămâni de sarcină.
“În viitorul apropiat, poate vom începe să vedem câteva inițiative pro-vita minunate în Croația și Slovacia,” a adăugat Meaney.
Meaney a raportat ca susținătorii pro-vita din Slovacia au ținut o conferința recent, sărbătorind a 10-a aniversare a primei conferinte majore pro-vita ținută în Slovacia în 2001. Participanții au discutat despre viitoarele obiective pentru răspândirea culturii vieții în Slovacia.
„Ei speră să ajungă la un număr de lucruri practice (în Slovacia). Unul din ele este o obiecție a conştiinţei: permiterea spitalelor și doctorilor de a refuza să participe la orice fel de avort,” a spus Meaney.
“A fost o presiune mare asupra țărilor pentru a forța instituțiile precum spitalele catolice să permită avortul” a spus Meaney. “Ei chiar speră să facă aceasta absolut imposibil în Slovacia.”
Meaney a spus de asemenea că doctorii sloveni care obiectează pe criterii morale la avort se află din dificultatea găsirii unui loc de muncă, sunt pedepsiți administrativ pentru neefectuarea avorturilor. Studenții din școlile medicale din Slovenia se află și ei sub presiunea de a efectua avorturi potrivit surselor lui Meaney.
“Au avut o săptămână pro-vita care a fost sponsorizată de episcopi ( în Slovenia) și un profesor de la Universitatea Catolică a Inimii Preasfinte din Roma le-a vorbit despre drepturile lor ca ființe umane, să nu fie forțați la complicitate în cultura morții”, a spus Meaney.