back to top

Satira lui Charlie Hebdo, Inocența musulmanilor și ipocrizia lui Martin Schulz

Dintru început spunem că NOI NU SUNTEM CHARLIE. Respingând, evident și categoric, orice formă de violență – cu atât mai mult o crimă premeditată – nu ne putem solidariza cu o publicație mizerabilă, care moșea caricaturi și glume de cel mai prost gust, adesea la limita obscenului, mai mereu blasfemiatoare, la adresa religiilor. Nu ni se pare nimic amuzant în desenele cu profetul Mahomed în fundul gol, la fel cum nu agreem reprezentarea pornografică a Sfintei Treimi. Nu vom vorbi aici despre responsabilitate, autocenzură și limitele atât de lăudatelor libertăți cetățenești; s-a scris foarte mult despre asta și până și un copil mic știe că nimeni nu poate invoca drepturi la modul absolut.

„Charlie Hebdo” nu aducea vreo contribuție la critica doctrinelor religioase, care poate fi înțeleasă drept legitimă din perspectiva unor oameni trăitori într-o societate seculară ca cea franceză. Dimpotrivă, scopul său exclusiv era să provoace, să batjocorească și să murdărească simboluri și persoane pe care miliarde de oameni le consideră sacre. Din acest punct de vedere cel puțin, caricaturiștii ar fi trebuit să cunoască riscul la care se expuneau.

Nu aceleași scrupule ca noi le au politicienii. Imediat după atacul terorist de la Paris, aceștia au dat zor să se „solidarizeze” cu victimele și să-și „exprime indignarea”, folosind rețelele de „socializare” și proaspătul trend propus de sloganul zilei: hashtag-ul „#JeSuisCharlie” (EuSuntCharlie).

Unul dintre aceștia este Martin Schulz, nimeni altul decât președintele Parlamentului European. Apărătorul de astăzi al libertății de expresie și al presei cânta o arie diferită în 2012, când a interzis, formal, proiecția filmului „Innocence of Muslims”, organizată în interiorul clădirii Parlamentului de eurodeputatul olandez Geert Wilders, amenințându-l totodată pe acesta cu sancțiuni financiare pentru… islamofobie!

Și mai mult decât atât: a mai existat un caz când Schulz a „apărat dreptul la libera exprimare” interzicându-i unui alt coleg eurodeputat să distribuie în fața intrării principale a Parlamentului European copii ale unui ziar satiric care conțineau caricaturi ale aceluiași profet Mahomed. Publicația islamofobă în cauză? …ați ghicit, Charlie Hebdo!

Alianța Familiilor din România
Alianța Familiilor din Româniahttp://www.alianta-familiilor.ro
Organizaţie de advocacy, în sensul afirmării şi apărării tradiţiilor social-culturale care au stat la baza dezvoltării societăţii româneşti: familia şi morala creştină, aplicate în relaţiile interumane şi în viaţa socială.

Cele mai citite postări