Mor mame în Africa? „Soluția”: mai multe avorturi
Misiunea Permanentă a Sfântului Scaun la Națiunile Unite a găzduit la New York un grup de discuții cu tema Cele mai bune practici pentru îngrijirea maternală în Africa în cadrul celei de-a 60-a întâlniri a Comisiei pentru statutul femeii. Acest eveniment a fost sponsorizat de trei ONG-uri ce susțin dreptul la viață – Campaign Life Coalition, Society for the Protection of Unborn Children (SPUC) și REAL Women of Canada. Arhiepiscopul Bernardito Auza, Observator Permanent al Sfântului Scaun la ONU, a fost moderatorul discuției și a afirmat că unul dintre cele mai importante moduri prin care comunitatea internațională împuternicește femeile este prin suportul incontestabil acordat mamelor, lucru ce la rândul său întărește familia și întreaga societate.
Experții ce au participat la discuție au ridicat problema lipsei de acces la serviciile de asistență maternală a femeilor din Africa. Obianuju Ekeocha, Fondator și Președintă a Culture of Life Africa, a afirmat că
„Africa este compusă din 54 de țări cu și mai multe culturi și credințe, dar ceea ce avem cu toții în comun este înțelegerea faptului că viața umană este prețioasă încă de la concepție, iar maternitatea ar trebui sărbătorită. De fapt, majoritatea comunităților africane cred, prin tradiție, prin intermediul standardelor culturale, că avortul este un atac direct la viața umană.”
În loc să se îndemne la avort, Ekeocha a explicat că eforturile pentru într-ajutorarea femeilor din Africa ar trebui să se concentreze pe nevoia acestora de a avea acces la servicii medicale de îngrijire care să vizeze cauzele cele mai răspândite ale mortalității materne, afirmând că „Avem nevoie de acces real la servicii medicale de îngrijire prenatală, avem nevoie de nașteri asistate de persoane calificate, avem nevoie de îngrijire și asistență după naștere. Acest adevăr este de necontestat.”
„În limba tribului meu din Nigeria nu există niciun mod prin care se poate explica avortul, atât de mult este el opus culturii noastre”
a adăugat aceasta.
Presiunile organizațiilor occidentale pentru avort în Africa a fost descris de către Eckeocha ca fiind un fel de „colonizare ideologică”.
Citește și: Scrisoare deschisă către Melinda Gates, de la o femeie africană
Dr. Robert Walley, Director Executiv al Mater Care International, a abordat problema nevoii de colaborare la nivel local cu moașele și conducătorii triburilor pentru a asigura accesul la tratament al femeilor, respectând în aceeași măsură cultura africană, având în vedere mai ales faptul că 80% din nașteri au loc în sate izolate.
Acesta a explicat faptul că 90% din morțile materne au loc în „ultimele 3 luni de sarcină, în timpul travaliului și în timpul nașterii”, sau la scurt timp după. „Avortul și controlul nașterilor sunt irelevante”, a accentuat acesta, deși „singura soluție care le este pusă la dispoziție [femeilor africane de organizațiile pro-avort], în cazul în care mama își dorește să rămână în viață, este uciderea pruncului” a adăugat acesta.
Directorul Internațional al Societății pentru Protecția Copiilor Nenăscuți (SPUC) din Londra, Maria Madise, a explicat că rata mortalității materne a scăzut în Marea Britanie în perioada anilor 1930 datorită antibioticelor, accesului la transfuzii și a pregătirii și organizării medicale mai eficiente, mult timp înaintea disponibilității pe scară largă a avortului și a anticoncepționalelor. „Există soluții etice pentru o naștere fără riscuri. Este complet absurd să concluzionăm că legalizarea avortului este o soluție necesară pentru a salva viața femeilor”, a afirmat Madise (foto, dreapta).
Un organism ONU denaturează (din nou) un tratat, pentru a promova avortul
Un organ de monitorizare al ONU a făcut publică o declarație bazată pe o interpretare a unui tratat care pare să abandoneze cu totul sensul recunoscut la nivel internațional în schimbul unei interpretări arbitrare. De această dată, Comitetul privind drepturile economice, sociale și culturale („CESCR”) a publicat Comentariul General Nr. 22 (2016) asupra drepturilor sexuale și reproductive (articolul 12 din Pactul Internațional cu privire la Drepturile Economice, Sociale și Culturale), document ce promovează accesul la serviciile de avort și susține că negarea accesului la acestea „poate duce la tortură sau tratament crud, inuman și degradant.”
Comunicatul de presă al ONU referitor la Comentariu prevede:
„Dreptul de acces la servicii medicale pentru sănătatea sexuală și reproductivă nu numai că face parte din dreptul universal la servicii medicale, dar este și în directă legătură cu celelalte drepturi fundamental umane la care avem acces, inclusiv dreptul la educație, muncă și egalitate, precum și dreptul la viață, la intimitate, dreptul de a nu fi torturat și dreptul la autonomie,”
au declarat experții ONU.
Comunicatul Oficiului Înaltului Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului susține:
„`Comentariul` codifică în fapt opiniile Comitetului asupra acestei probleme pentru a oferi Statelor ce au ratificat Pactul o înțelegere mai clară a obligațiilor ce le revin și pentru a evidenția oficialilor guvernamentali, personalului medical, cât și civililor aspectele în care politicile, legile și programa este posibil să eșueze și modalități prin care acestea pot fi îmbunătățite.”
Aceste așa-zise „îmbunătățiri” ale documentului cu caracter radical ce susține avortul includ
„asigurarea disponibilității unui personal medical ce a beneficiat de pregătire profesională în prealabil și a unor furnizori calificați pentru servicii ce au ca scop promovarea sănătății sexuale și reproductive, medicamentele de bază fiind și ele necesare inclusiv… medicamentele pentru avort.”
Îndemnul la avort chimic (medicamentos) este vizibil și în secțiunea „Calitate” din Comentariul general care afirmă
„… eșecul sau refuzul de a incorpora progresele tehnologice și inovațiile în cadrul furnizării de servicii pentru sănătatea sexuală și reproductivă cum ar fi medicamentele pentru avort… periclitează calitatea serviciilor de îngrijire.”
Australia interzice protestele în fața clinicilor de avort
Adunarea Legislativă a Australiei a aprobat Proiectul de Lege pentru Sănătate din 2015 (Confidențialitatea Pacientului) ce a fost propus de către partidul Verzilor, având ca scop interzicerea protestelor pro-viață și a rugăciunii în zonele de excludere, adică la mai puțin de 50 de metri în jurul clinicilor. Acesta a fost așadar pus în practică, împiedicând protestatarii din a se aduna în fața clinicilor de avort în timpul programului de lucru. Dacă aceștia nu se conformează, susținătorii dreptului la viață vor avea de plătit amenzi grele.
Irlanda: Partidele pro-avort, înfrânte la alegerile generale
Irlandezii au transmis un mesaj de mare impact în cadrul alegerilor ce au avut loc nu demult, alegând să-i îndepărteze pe legiuitorii ce susțineau avortul. Înfrângerea acestora s-a datorat îndemnului continuu la avort al guvernului din ultimii ani: partidul Fine Gael și cel Laburist, ce deținuseră majoritatea în ultimii cinci ani, au pierdut un număr însemnat de reprezentanți.
Partidul Laburist afirmase că alegerile vor scoate la iveală faptul că irlandezii își doresc abrogarea celui de-al optulea amendament privitor la protejarea dreptului la viață, însă în urma alegerilor au pierdut 80% din numărul de reprezentanți în Parlament.
Alegătorii au reacționat și față de promisiunea încălcată a partidului Fine Gael, ce afirmase că nu va înainta nicio propunere legislativă pentru avort, promisiune însă încălcată în 2013 odată cu adoptarea unei legi care lărgește accesul la avort.
Rezultatele alegerilor demonstrează faptul că irlandezii doresc să păstreze cel de-al optulea amendament al Constituției, care protejează viața nenăscutului, și să sprijine legea pentru protecția dreptului la viață. Un comentariu pe larg în Irish Catholic.
Belgia: Noua propunere legislativă pentru „Moarte la cerere”
După legea care permite eutanasierea copiilor, legiuitorii belgieni iau în considerare noi reguli ce ar putea nega dreptul la obiecție pe motiv de conștiință, obligându-i astfel pe medici să-și eutanasieze pacienții sau să le recomande un doctor care o va face. Propunerea le va impune medicilor să răspundă cererilor de eutanasie într-un timp scurt, de 7 zile, dându-și acceptul sau nu. Se pare că propunerea este susținută în număr mare în Parlament, deși câțiva se ridică împotriva acesteia.
Lordul Carlile de Berriew îi îndeamnă pe medici să se opună acestor noi reguli. „Eutanasia la cerere va fi acordată pe bandă rulantă, fără teste etice riguroase sau protecție împotriva influenței nepotrivite,” a afirmat Lordul Carlile. „Este de necrezut ca politicienii belgieni, doctorii, eticienii și oamenii de știință să rămână nemișcați în fața acestor schimbări ce au loc în legea belgiană.” Eutanasia în Belgia a avut o creștere constantă, dublându-se în ultimii cinci ani, la 2.000 de morți pe an.
Sierra Leone: Președintele refuză să promulge legalizarea avortului și cere referendum
Președintele sierraleonez Kai Koroma refuză din nou să semneze decretul de legalizare a avortului, dorind însă organizarea unui referendum. Consiliul Inter-religios din Sierra Leone (IRCSL) s-a opus activ „Legii pentru avort în siguranță” și a avut o întâlnire cu președintele, cerându-i să nu promulge propunerea legislativă ce trecuse deja de Parlament. Arhiepiscopul catolic Charles, vice-președinte al IRCSL, a făcut publică decizia consiliului:
„Nicio viață nu poate fi distrusă pe motiv de alegere personală, căci viața este sfântă. Dacă își doresc să lupte pentru drepturile femeii, atunci să li se ofere acestora toate condițiile medicale necesare ce vor ajuta la reducerea ratei de mortalitate maternă din țară.”
Președintele a refuzat să semneze propunerea legislativă din cauza lipsei de respect față de sacralitatea vieții, în consecință lăsând acest fapt la decizia poporului. Propunerea legislativă a fost astfel înaintată Comisiei de Revizuire a Constituției, pentru a fi inclusă în cadrul proiectelor pentru următorul referendum.