back to top

Studenţi pentru viaţă: Scrisoare deschisă despre educaţia pentru familie

logo-spv Domnului Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educaţiei Naţionale

Domnului Nicolae Bănicioiu
Ministrul Sănătăţii  

17 iunie 2015

Domnilor Miniştri,

În data de 9 iunie 2015, 19 ONG-uri au scris Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei Naţionale, cerând să evite introducerea în programa şcolară a unor ore de educaţie sexuală bazate pe o abordare ideologizată, care promovează în rândul adolescenţilor sexualitatea detașată de consecințele psiho-somatice și sociale firești. Scrisoarea atrăgea atenţia că cea mai bună metodă de protejare a sănătăţii copiilor este să îi înveţi să evite riscurile pentru sănătatea fizică şi emoţională asociate cu debutul precoce al relaţiilor sexuale.

Pe 12 iunie, ca răspuns la aceasta, alte 14 ONG-uri, care nu împărtăşesc aceeaşi viziune, au solicitat demisia unui consilier al Ministrului Educației Naţionale. Motivul invocat a fost că acesta făcea parte dintr-una din organizaţiile semnatare ale sesizării de mai sus. S-a susținut că un astfel de funcţionar, care e şi membru într-o organizaţie care militează pentru o educaţie sănătoasă a copiilor, s-ar găsi în situaţie de incompatibilitate, deoarece nu este echidistant faţă de toate ofertele şi propunerile educaţionale.

Domnilor Miniştri,

De fapt, miza cererii demisiei nu vizează eventualul statut de „conflict de interese” al respectivului consilier din Ministerul Educaţiei Naţionale. Principala organizație care cere demisia este APADOR-CH, care susține că apără drepturile omului. Dacă apără drepturile omului, această organizaţie ar trebui să fie prima care ştie că nu poate fi pedepsită o persoană care nu a fost judecată. Miza reală a acestei cereri este cu totul alta, şi anume intimidarea oricărei persoane cu funcţie publică ce ar mai putea îndrăzni de acum încolo să promoveze educația pentru familie.

Domnilor Miniştri,

Organizaţiile care cer demiterea unui consilier de ministru susțin că sunt îngrijorate de rata crescută de incidenţă a sarcinii la tinere şi că aceasta se poate remedia numai printr-o educaţie sexuală şi contraceptivă adecvată. De aceea, am simţit nevoia să vă scriem, aducând mărturia noastră cu privire la această situaţie. Specificul activităţii asociaţiei noastre, Studenţi pentru viaţă, care ajută mamele tinere în criză de sarcină, ne-a confruntat tocmai cu realitatea faptului că cea mai eficientă metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, a avortului la adolescente o reprezintă fidelitatea partenerilor.

Această constatare empirică a noastră, provenită din interacţiunea cu beneficiarele asociaţiei de-a lungul anilor, a fost de curând validată chiar de CDC, Centrul pentru Controlul şi Prevenția Bolilor din SUA, care, în “Instrucțiunile de tratament al bolilor cu transmitere sexuală” din 2015, identifică abstinența (alături de monogamie) ca fiind “cea mai eficientă modalitate de evitare a transmiterii BTS-urilor”.

Domnilor Miniştri,

O discuție despre educația pro-familie ca politică publică se poate face doar pe baze documentare serioase. De exemplu, în prezent, SUA alocă 50 de milioane de dolari anual pentru educația pentru abstinenţă, iar acest fapt se bazează pe existenta unor statistici referitoare la povara financiară pe care înmulţirea cazurilor de boli cu transmitere sexuală o pune pe sistemul public de sănătate. Pentru că, în ultimele decenii, în ciuda educaţiei sexuale contraceptive din cele mai dezvoltate ţări occidentale, statisticile arată o creştere îngrijorătoare a ratei de incidenţă a bolilor cu transmitere sexuală tocmai pe segmentul de vârstă al tinerilor.

În aceste condiții, nu putem decât să ne exprimăm consternarea că cineva solicită pedepsirea unui consilier care propune o măsură care în SUA este adoptată de un număr mare de şcoli şi finanţată de la bugetul de stat.

Domnilor Miniştri,

Există studii şi sondaje care atestă faptul că tinerii români, ca şi cei de pe alte meridiane, îşi doresc cel mai mult o relaţie stabilă şi de lungă durată cu persoana iubită, împlinită prin întemeierea unei familii. Iar una din nevoile pe care asociaţia Studenţi pentru viaţă le-a identificat este nevoia de formare a tinerilor pentru viaţa de familie. Deși țintiți de un flux media hipersexualizat, tinerii sunt deschişi acestui tip de educaţie, deoarece ei caută în primul rând iubirea, nu neapărat experienţele sexuale. Sperăm că realizarea unor studii suplimentare va lămuri de ce au nevoie elevii României pentru sănătatea lor.

Cu stimă,

Alexandra Nadane
Preşedinte Studenţi pentru viaţă

www.studentipentruviata.ro

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări