back to top

SUA: Camera Reprezentanților adoptă din nou legea care restricționează avortul după a 20-a săptămână de sarcină

US-Congress-AFPP Camera Reprezentanților (camera inferioară a Parlamentului federal, Congresul SUA) a adoptat pe 13 mai, cu 242 de voturi pentru și 184 împotrivă, propunerea legislativă care restricționează avortul după săptămâna a 20-a de sarcină.

Legislația introduce prevederi noi la nivel federal, inclusiv obligația de a acorda asistență medicală copilului născut viu după avort, informații oferite femeilor despre dezvoltarea copilului și despre modul cum se va desfășura avortul, consiliere și asistență pentru victimele violului și incestului.

Principalul inițiator este republicanul Trent Franks.

Congresul caută astfel să pună capăt uneia din cele mai extreme legislații a avortului din lume: prin deciziile Roe contra Wade și Doe contra Bolton, din 1973, Curtea Supremă a Statelor Unite a declarat avortul legal și constituțional, pe toată perioada sarcinii și în întreaga țară, anulând orice legislație contrară. Practic, doar Canada, China și Coreea de Nord mai au în lume legislații atât de permisive.

Aceasta este a doua oară când Camera, dominată de Republicani, adoptă o astfel de propunere, prima fiind de asemenea inițiativa lui T. Franks (detalii aici). Dacă prima a fost stopată de Senat, dominat la acea vreme de Democrați, de stânga și favorabili în mod tradițional avortului, de această dată Senatul ar putea adopta legislația dat fiind că majoritatea s-a schimbat, însă președintele Obama a anunțat că se va opune prin veto intrării în vigoare a legii.

Legea mai este denumită „Legea de protecție a copiilor nenăscuți care pot simți durerea”, fiind apreciat că 20 de săptămâni este limita dincolo de care organismul copilului nenăscut este suficient de dezvoltat ca să poată simți durere. 

Deși acesta poate părea un motiv derizoriu, adevărul este că hotărârile Curții Supreme sunt atât de greu de depășit, încât, din punct de vedere politic, formularea era singura care putea să aibă succes. Din păcate, în ciuda schimbării radicale a opiniei publice care este majoritar pro-life de mai mulți ani și a sute de legi statale pro-vita, perspectiva răsturnării deciziilor Roe și Doe la nivel federal este legată de condiții politice greu de îndeplinit: atât Congresul cu ambele sale camere cât și Executivul, condus de Președintele SUA, să aibă o poziție favorabilă – adică să fie în mâna Republicanilor.

Legea a fost adoptată la a doua aniversare a condamnării „medicului” ucigaș de copii Kermit Gosnell, care omora copii născuți vii după avorturi târzii. Am scris despre asta aici.  

60% dintre americani se opun avortului în faze avansate ale sarcinii, iar estimările Congresului arată că anual se fac 11.000 de astfel de avorturi după 20 de săptămâni de sarcină.

Dezbaterile au fost ca de obicei foarte aprinse. Președintele Camerei, John Boehner, a vorbit în favoarea adoptării legii:

My colleagues, growing up with 11 brothers and sisters, I didn’t need my parents to tell me that every child is a gift from God.  But let me tell you, they did – early and often.  Because that respect – that sanctity and dignity – is everything.  A vote for this bill is a vote to protect innocent lives and protect our dearest values for generations to come. We should all be proud to take this stand today.”

Inițiatorul principal, Trent Franks:

„It is the greatest human rights atrocity in the United States today, and almost every other civilized nation on Earth protects pain-capable unborn babies, at this age particularly. And every credible poll of Americans shows the American people are overwhelmingly in favor of protecting them, yet we have given these little babies less legal protection from unnecessary cruelty than the protection we have given farm animals under the Federal Humane Slaughter Act.”  

Liderul grupului pro-life din Congres, republicanul Chris Smith a detaliat aspecte din lege și a subliniat duplicitatea care există când un copil este tratat in utero și când un copil de aceeași vârstă este avortat:

Rep. Sean Duffy a provocat, aproape pasional, congresmanii pro-avort din Cameră:

„If you stand with the defenseless, with the voiceless, you have to stand with little babies. Don’t talk to me about cruelty in our bill – when you look at little babies being dismembered, feeling excruciating pain, if we can’t stand to defend these children, what do we stand for in this institution?”

Mia Love și-a exprimat dezamăgirea că există oponenți la o astfel de propunere legislativă și le-a cerut colegilor:

„We have a moral obligation to protect life, liberty and the pursuit of happiness. It is time we do our job.”

Președintele Obama a promis că se va opune prin veto legii, dacă aceasta va ajunge pe masa sa – și este posibil să ajungă – pentru că aceasta reprezintă „un atac la dreptul femeii de a alege” care „ar restricționa inacceptabil drepturile reproductive și la sănătate ale femeii”, iar secretarul său de presă, Josh Earnest, a numit legea „dezgustătoare”.

Candidatul prezidențial Democrat Hilary Clinton a vorbit și ea împotriva legii într-o declarație.

Colegii noștri pro-vita din SUA au organizat o campanie de comunicare pe Twitter folosind etichetele #HR36 (numărul propunerii legislative) #Theyfeelpain (Ei simt durerea).

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări