Unul din patru părinți care locuiesc împreună cu copiii lor sunt necăsătoriți, situație cauzată în special de declinul instituției căsătoriei, relevă un recent studiu al prestigioasei case de sondaje americane Pew Research [1].
Influențată de declinul mariajului ca și de creșterea procentajului nașterilor în afara căsătoriei, situația reprezintă o schimbare dramatică față de acum o jumătate de secol, când doar 7% dintre părinți erau necăsătoriți.
În același timp, profilul părinților căsătoriți s-a schimbat, conform datelor biroului de statistică demografică US Census Bureau interpretate de Pew Research.
Mamele singure – acelea care își cresc cel puțin un copil fără partener în aceeași gospodărie – nu mai domină rândurile părinților necăsătoriți. Dacă în 1968, 88% dintre părinții necăsătoriți erau mame singure, în 1997 proporția a coborât la 68% pentru a ajunge în 2017 la doar 53%.
Acest declin a fost estompat de creșterea proporției părinților coabitanți: 35% dintre părinții necăsătoriți locuiesc cu un partener, care poate sau nu să fie celălalt părinte ale copilului lor.
Din cauza creșterii generale a proporției părinților necăsătoriți, proporția taților necăsătoriți a crescut și ea la 29%, față de doar 12% în 1068. Proporția taților singuri a rămas însă aceeași: 12%.
Deși este general acceptat că părinții căsătoriți au o stare materială mai bună decât cei necăsătoriți, există de asemenea diferențe în situația materială în interiorul grupului părinților necăsătoriți. De exemplu, un procentaj mult mai mare de părinți singuri sunt în stare de sărăcie, comparativ cu părinții coabitanți.
Profilurile demografice sunt de asemenea diferite. Părinții coabitanți sunt mai tineri, mai puțin educați și mai puțin înclinați să se căsătorească decât cei singuri.
Aceștia din urmă au mai puțini copii decât cei în concubinaj și de asemenea locuiesc mai des cu unul din propriii lor părinți (23% vs. 4%).
Cu creșterea numărului părinților necăsătoriți a sporit și numărul copiilor care locuiesc cu părinți necăsătoriți: de la 13% în 1968, la 32% în 2017 (24 milioane).
O estimare sugerează că până la vârsta de 9 ani, mai mult de o cincime dintre copiii Americii născuți într-un cămin cu părinți căsătoriți vor trece prin divorțul acestora. Stabilitatea în declin a familiilor este legată de creșterea în relațiile de coabitare, care tind să fie mai puțin longevive decât căsătoriile, ca și de creșterea pe termen lung a proporției divorțurilor. Într-adevăr, jumătate din părinții singuri – 52%, în 2017 – au fost căsătoriți, la fel ca și 35% dintre părinții coabitanți.
Părinții singuri – văzuți ca o tendință negativă pentru societate
Deși a devenit mai obișnuită în ultimele decenii, mulți americani continuă să privească părinții singuri sau coabitanți drept un trend negativ pentru societate. Conform unui sondaj din 2015 al aceluiași Pew Research Center, 2/3 dintre adulți credeau că mamele sigure cu copii sunt un lucru rău pentru societate, iar 48% spuneau același lucru despre părinții coabitanți. Acceptarea față de aceste fenomene tinde să fie mai scăzută în rândul albilor, persoanelor mai educate și simpatizanților Partidului Republican.
53% dintre albi, 37% dintre negri și 32% dintre latino-americani împărtășesc această opinie.
–