CEDO respinge din nou „dreptul la adopție” pentru homosexuali

2267

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a refuzat, printr-o decizie a cărei motivație a fost publicată ieri, să acorde satisfacție unui „cuplu” de lesbiene din Franța care reclamaseră interdicția impusă de autoritățile franceze la adoptarea unui copil.

Este vorba despre un „cuplu” de lesbiene, Gas și Dubois, care trăiesc împreună din 1989. Ele nu sunt căsătorite, legea franceză nepermițând acest lucru, însă au semnat în 2002 un act notarial de parteneriat civil.

În anul 2000, Dubois a născut un copil, conceput prin inseminare artificială cu un terț donator. Solicitarea partenerei sale de a adopta copilul a fost refuzată de instanțele naționale pe motiv că cele două nu sunt căsătorite și că adopția, denumită în acest caz „simplă”, nu este posibilă.

Adopția simplă este posibilă doar dacă adoptatorul este căsătorit cu părintele natural al copilului.

Gas și Dubois au reclamat Franța la CEDO, solicitându-i să constate violarea articolului 14 (interzicerea discriminării) și a art. 8 (respectul față de viața privată și familială) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a cărei aplicare o veghează Curtea.

Instanța a respins acțiunea celor două, motivând că adoptarea de către parteneră ar fi dus la pierderea autorității parentale de către mama naturală, situație contrară principiului interesului superior al copilului, dominant în orice act îl care privește pe acesta. Nici sesizarea de discriminare nu a avut succes, întrucât orientarea sexuală diferită nu a fost, în acest caz, motivul refuzului, de vreme ce adopția simplă nu este permisă nici cuplurilor heterosexuale necăsătorite.

Motivația (rezumată) a instanței este disponibilă aici (în limba franceză).


Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here