Aproape 900 de medici au semnat Declaraţia de la Dublin: avortul nu este o soluţie când sănătatea femeii însărcinate este în pericol

1540

Aproape 900 de medici au semnat până acum Declaraţia de la Dublin privind Sănătatea Femeii Însărcinate, care afirmă că avortul nu este o soluţie atunci când sănătatea femeii însărcinate este în pericol.

Declaraţia a fost prezentată la Simpozionul de Îngrijire Medicală a Femeii Însărcinate care a avut loc în anul 2012 la Dublin. Medicii care au aderat la ea susţin că există o diferenţă fundamentală între avort şi tratamentele medicale realizate pentru salvarea femeilor însărcinate atunci când viaţa le este pusă în pericol, chiar dacă acest tratament duce în final la moartea fătului. Cu alte cuvinte, aceste tratamente sunt licite dacă au ca scop salvarea femeii și nu moartea copilului.

Dezvoltând ideea, medicii susţin că interzicerea avortului prin lege nu pune cu nimic în pericol viaţa femeilor care suferă complicaţii în timpul sarcinii, medicii având datoria să acorde tratamentul necesar şi să nu recomande avortul ca alternativă. Conținutul declarației are un înțeles particular în Irlanda, unde avortul este permis doar în cazuri excepționale care țin de pericolul iminent la adresa vieții femeii.

Unul dintre argumente este acela că în Irlanda şi Chile, ţări unde avortul este ilegal, rata mortalităţii femeilor însărcinate este printre cele mai mici din lume (mai mică chiar şi decât cea din SUA), tocmai pentru că medicii se străduiesc să facă apel la toate alternativele de tratament existente şi să salveze viaţa copilului în acelaşi timp.

Declarația, a cărei versiune românească este prezentată mai jos, a fost semnată și de medici din România și rămâne deschisă spre adeziune până în 2016:

Declarația de la Dublin privind sănătatea maternă (septembrie 2012)

„Ca practicieni cu experiență și cercetători în obstetrică și ginecologie, afirmăm că avortul direct – distrugerea intenționată a copilului nenăscut – nu este necesar din punct de vedere medical pentru a salva viața unei femei.

Noi susținem că există o diferență fundamentală între avort și tratamentele medicale necesare, care se fac pentru a salva viața mamei, chiar daca rezultatele unor astfel de tratamente duc la pierderea vieții copilului ei nenăscut.

Confirmăm că interzicerea avortului nu afectează în nici un fel accesul femeilor gravide la asistența medicală optimă pentru ele.”

Vă recomandăm
[adrotate group="2"]

Ajută la promovarea fundamentelor morale ale societății.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here