ACTUALIZARE 6 octombrie: Suntem informați că Guvernul a decis brusc să renunțe la susținerea proiectului de lege în forma introdusă de inițiativa cetățenească. Însă, spre deosebire de ceea ce s-a anunțat în media deja, suntem informați de către inițiatori că proiectul va fi reluat în altă formă și cu o altă strategie.
Centrul European pentru Lege și Justiție, organizație cu sediul la Strasbourg, a publicat un raport privind inițiativa cetățenească „Stop Aborcji” (Stop avortului) de protecție completă a vieții umane aflată în dezbaterea parlamentului polonez. Raportul, avându-l ca autor pe dr. Marcin Kulczyk, doctor în drept, poate fi citit integral aici. Iată mai jos câteva concluzii ale studiului:
Inițiativa cetățenească înaintată Parlamentului polonez la 5 iulie 2016 urmărește protecția vieții tuturor copiilor, atât înainte cât și după naștere, conferindu-le drepturi egale. Fundamentată pe o solidă argumentație ce derivă din Constituția Poloniei și pe jurisprudența Tribunalului Constituțional, proiectul de lege urmărește să dea o definiție legală copilului conceput și momentului concepției. Astfel s-ar da importanța cuvenită vieții copilului nenăscut, care poate fi, în lumina legii, considerat pacient.
Citește și: Polonia face pași înainte spre protecția completă a vieții umane: legea avortului va fi înăsprită
Conform principiului proporționalității, eliminarea celor 3 situații în care se mai poate face avort legal în Polonia este și ea vizată. În același timp, tratamentul medical necesar pentru salvarea vieții mamei, chiar dacă acesta va duce la decesul copilului nenăscut, este garantat – fiind deci exclusă intenția expresă a avortului. De asemenea, se propune redimensionarea normei sancționatorii pentru avorturile ilegale, pentru medicul care a efectuat intervenția dar și pentru femeie, cu precizarea că aceasta din urmă rămâna la latitudinea judecătorului care o poate absolvi pe femeie de sancțiune.
Citește și: Sprijin pentru inițiativa cetățenească „Stop avortului” din Polonia
Propunerea cetățenească se concentrează nu doar pe prohibiția avorturilor, ci și pe obligația pozitivă a autorităților față de familiile, în special mamele care trec prin crize de sarcină. Sunt propuse reglementări practice ale asistenței pentru cei în astfel de situații, precum îngrijirea perinatală, îngrijirea pediatrică la domiciliu, asistența materială sau psihologică sau facilitarea adopției. Astfel de atitudini pozitive, în favoarea vieții umane, completează fericit propusul program guvernamental național de sprijinire a sănătății reproductive complete, care include metode etice de remediere a problemelor de fertilitate precum naprotehnologiile.
Viitorul acestei propuneri legislative depinde de Parlament. După prima citire în Sejm, camera inferioară, proiectul a fost remis Comisiei Juridice și pentru Drepturile Omului.
Citește și: Premierul polonez sprijină inițiativa de prohibiție COMPLETĂ a avorturilor