back to top

Abolirea familiei ar duce la diminuarea inegalității sociale?!

Bogdan Glăvan

Doctor în economie, profesor universitar, autor al site-ului Logica Economică (www.logec.ro).

De ce este așa de importantă familia? Deoarece contează cei 7 ani de acasă. Contează cum ești crescut și educat. Contează dacă ai parte de iubire în primii ani de viață, contează modelele de adulți din jurul tău. Caracterul se formează la o vârstă fragedă și exact atunci contează cum ești tratat. Spune un filosof:

Am studiat mult problema mobilității sociale iar dovezile sunt copleșitoare: motivul pentru care copiii urmează trasee diferite în viață ține de ce ce întâmplă în cadrul familiei…

Dovezile arată că diferența dintre copiii cărora li se citesc povești la culcare și cei care nu au parte de așa ceva – diferența în șansele cu care pleacă la drum în viață – este mai mare decât diferența dintre copiii care merg la școli de elită și restul.”

Vedeți, deci, cât de importantă este familia? Mai importantă decât educația gratis, decât toate subvențiile date de stat, decât impozitarea progresivă și alte inginerii economice. Ne naștem inegali dar, ceea ce este și mai rău, unii dintre noi primim o educație bună și alții o educație proastă, ceea ce ne setează definitiv pârtia pe care vom merge mai departe.

Nasol. Este nevoie de măsuri radicale, tovarăși, nu mai merge cu zăhărelul educației universale și nici cu nuielușa taxării averilor. Din puțul gândirii filosofice aflăm că:

O modalitate pe care filosofii o consideră potrivită pentru înfăptuirea justiției sociale constă pur și simplu în abolirea familiei. Dacă familia este sursa inegalității în societate, atunci pare firesc să credem că desființarea ei ar da șanse egale tuturor.

Marx

Da, ați înțeles bine, acesta este visul de aur al socialiștilor. Asta urmăresc cu ferocitate. Dar ceea ce face periculos demersul lor nu este visul în sine, adesea nemărturisit, ci calea sinuoasă și ascunsă prin care îl urmăresc: spălarea pe creier pe care o practică în legătură cu așa-zisele pericole ale homeschooling-ului, eliminarea tuturor tabu-urilor și a așa-ziselor “prejudecăți” cu scopul indirect de a duce instituția familiei în derizoriu, ștergerea distincției dintre om și animal (“ce, delfinul nu e o persoană?!”) etc. etc. Nu vă așteptați ca socialiștii să decreteze peste noapte desființarea familiei. Nu, asta ar leza prea tare “mentalul colectiv”, vorba ANAF. Nu, nu. În schimb, o vor ridiculiza, o vor maneliza. O fac deja de ani buni. Terenul trebuie pregătit…

Dacă poveștile de noapte-bună contează atât de mult (pentru formarea morală), s-ar putea să vedem în curând o campanie propagandistică pentru citirea anumitor povești. Care cu siguranță trebuie să proslăvească statul. Sunt curios cine va scrie prima legendă despre ANAF cel voinic și zmeul evazionist, dar cred că se vor găsi destui autori interesați… pe bani europeni.

Publicat inițial pe Logica Economică

Guest Post
Guest Post
Articole și analize ale unor invitați speciali.

Cele mai citite postări