back to top

Academia Americană de Pediatrie recomandă implanturi contraceptive periculoase pentru adolescente

depo-provera

Academia Americană de Pediatrie comite o nouă bâlbă, punând politica mai presus de sănătate.

O postare a fundaţiei Kaiser Health raportează că utilizarea contraceptivelor cu durată lungă de acţiune la adolescente a înregistrat succes în reducerea sarcinilor adolescentine. Afirmaţia se bazează pe un studiu publicat în New England Journal of Medicine. Printr-o coincidenţă, constatările au fost date publicităţii la doar câteva zile după ce Academia Americană de Pediatrie a recomandat furnizorilor de servicii sanitare să ia în considerare în primul rând dispozitivele intrauterine (DIU) şi implanturile în discutarea opţiunilor contraceptive cu adolescentele.

Acest raport necugetat recomandă cadrelor sanitare să recomande fetelor adolescente contraceptive cu durată lungă de acţiune, precum DIU şi implanturi, ignorând efectele secundare asupra sănătăţii atât fizice, cât şi emoţionale ale comportamentului riscant.

Feministele, lobbiştii pentru drepturi reproductive precum Planned Parenthood, eugeniştii şi, acum, Academia Americană de Pediatrie par să se fi pus toţi de acord în ceea ce priveşte promovarea prioritară a contraceptivelor cu durată lungă de acţiune precum Nexplanon / Implanon, Jadelle (noul Norplant) şi injectabilele de lungă durată, cum ar fi Depo Provera – şi în ceea ce priveşte ignorarea reacţiilor adverse grave.

Dacă femeile sărace de peste ocean au fost, până în prezent, principala ţintă a acestor contraceptive periculoase pe bază de progesteron, acum, întrucât Legea SUA privind îngrijirea necostisitoare (Affordable Care Act) oferă acoperire pentru contraceptivele cu durată lungă de acţiune, mai multe fete tinere din comunităţile cu venituri reduse din SUA vor fi şi ele expuse riscului.

Reducerea ratelor sarcinilor, care sunt deja la minime istorice absolute, nu ar trebui realizată cu preţul unui risc semnificativ pentru starea generală de sănătate a fetelor şi femeilor. Fetele şi femeile de culoare cu venituri mici, care sunt primele vizate de contraceptivele de lungă durată cu progesteron, au cele mai mari rate de infecţii cu HIV/SIDA, cele mai mari rate de cancer mamar, boli cardiace, creştere semnificativă în greutate cauzatoare de diabet etc. – toate boli debilitante, exacerbate de contraceptivele cu progesteron de foarte lungă durată pe care le recomandă necugetat Academia Americană de Pediatrie.

Un studiu de cercetare semnificativ din SUA cu privire la implanturile cu progesteron a confirmat faptul că acestea cresc numărul infecţiilor cu HIV/SIDA de peste 7 ori. Cercetarea a fost efectuată pe maimuţe simiene de către un grup de medici eminenţi de la următoarele instituţii distinse: Aaron Diamond AIDS Research Center-Rockefeller University, Department of Microbiology-New York University School of Medicine, Harvard Medical School-New England Regional Primate Research Center, California Regional Primate Research Center-University of California−Davis, Contraceptive Development Branch-National Institute of Child Health and Human Development.

Mai mult, Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a solicitat introducerea de avertismente în prospectele contraceptivelor, care să detalieze pentru consumatoare vătămările provocate de progesteronul injectabil de lungă durată. Avertismentele FDA împotriva contraceptivului pe bază de progesteron al Pfizer, Depo Provera, intitulat comercial şi Sayana Press, oferă avertizări detaliate şi specifice pentru adolescente la secţiunea 14, clauza 3: „după întreruperea utilizării Depo Provera la adolescente, pierderea medie de densitate minerală osoasă la nivelul şoldului integral şi colului femural nu s-a recuperat complet după 5 ani”.

Prin urmare, recomandările Academiei de Pediatrie, de utilizare a contraceptivelor de lungă durată pe bază de progesteron la adolescente, sunt nesăbuite şi inacceptabile, în special ţinând cont de probele ştiinţifice disponibile cu privire la vătămări. Academia de Pediatrie fie nu respectă FDA şi probele ştiinţifice, care avertizează cu privire la vătămări semnificative asociate cu contraceptivele de lungă durată pe bază de progesteron, fie are motive să le treacă cu vederea.

(autor: Lisa Correnti; preluat de pe blogul Turtle Bay and Beyond)

Iulia Matei
Iulia Matei
Mamă, cetățean, traducătoare. Susținătoare a activității Pro-Vita și contribuitoare la blogul Cultura Vieții în speranța unei lumi mai bune pentru generațiile de mâine, printr-o informare corectă a generațiilor de azi.

Cele mai citite postări