back to top

Adevărul despre naștere și mortalitatea maternă

[box type=”shadow”]de Carolyn Moynihan, MercatorNet[/box]

Cifrele privind mortalitatea materna sunt disponibile pe larg, dar experții par sa prefere estimarile. De ce? Moartea unei mame este o anume tragedie, iar persistența unor rate ridicate ale mortalitații materne in unele parți ale lumii este o rușine la nivel mondial, avand in vedere ca cea mai mare parte ar putea fi prevenita prin ingrijire medicala de baza. Luate la un loc, decesele materne reprezinta indicatorul principal al starii de sanatate a mamelor la nivel global, iar reducerea acestor decese este un obiectiv-cheie al organizațiilor internaționale de sanatate și dezvoltare.

Al cincilea obiectiv al Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului ale Națiunilor Unite, de exemplu, se refera la reducerea ratei mortalitații materne cu 75 la suta pana in 2015, cand un nou set de obiective va probabil adoptat. Dar, la un an departare de acest termen, rapoartele arata rate la fel de mari, cum ar fi 1000 decese materne la 100.000 de nascuți vii in unele parți ale lumii in curs de dezvoltare, iar Organizația Mondiala a Sanatații inregistra o reducere globala de doar 45 la suta din 1990 incoace.

451897-infant

Dar cat de exacte sunt cifrele mortalitații materne? Nimeni nu vrea sa subestimeze numarul mamelor care mor din cauza lipsei de ingrijire in timpul sarcinii și la naștere, dar nici supraestimarile nu ar fi de nici un ajutor. Cifrele reale sunt de preferat ori de cate ori acestea sunt disponibile. Astfel de cifre sunt, de fapt, disponibile intr-un numar de țari, deși estimarile la care s-a ajuns prin modelare matematica continua sa fie publicate in sondaje la nivel mondial.

Un studiu publicat in revista britanica, Public Health, la inceputul acestui an și condus de cercetatorii de la Institutul MELISA din Chile, a comparat coeficientul mortalitații materne in trei rapoarte globale cu cifrele obținute pe baza datelor oficiale din opt țari cu statistici demografice de incredere din cele doua Americi, inclusiv Statele Unite, Mexic și Chile.

Cercetarea releva faptul ca cele doua rapoarte mai recente arata diferențe de la 14 la suta și pana la 100 la suta, cand se compara cu cifrele oficiale ale mortalitații materne din țarile evaluate.

In cazul Chile, de exemplu, documentele oficiale au aratat un indice al mortalitații materne de 16,5 decese la 100.000 de nascuți vii, in timp ce un studiu condus de Saifuddin Ahmed a produs acest raport de 27 (+64 la suta), iar OMS a relatat 26 de decese (+58 la suta). Pentru Mexic, datele oficiale au aratat un raport de 42 decese la 100.000 nascuți vii, comparativ cu Ahmed 62 (+46 la suta) și OMS, de 85 – dublu fața de rata reala!

In contrast, un al treilea studiu independent, realizat de cercetatorii de la Institutul de Sanatate Metrics and Evaluation (IHME), Universitatea din Washington, și publicat in The Lancet a fost mult mai precis. Estimarea acestora in cazul Chile a fost de 21 (+27 la suta) și pentru Mexic 52 (+23 la suta).

Cum s-a ajuns aici? Elard Koch, autorul principal al noului studiu de la Institutul Melisa, spune ca studiul IHME a inclus o variabila ce lipsește din mai multe studii recente – nivelul educațional al mamelor. Iar acest lucru „se pare ca a crescut precizia estimarilor”.

Cercetarea proprie a Institutului MELISA, spune Koch, arata ca „nivelul de educație al femeilor nu este doar un predictor important al mortalitații generale, dar mai ales a mortalitații materne”. Un studiu recent al Institutului, desfașurat in Chile, a identificat nivelul de educație feminin ca un factor determinant principal al progreselor in domeniul sanatații materne pentru ultimii 50 de ani, cu efecte sinergice asupra altor variabile, cum ar fi accesul la ingrijire prenatala, rata fertilitații, și nașterea cu personal calificat.

Koch observa: „Pentru a obține rapoarte mai exacte sugeram ca cercetatorii sa foloseasca datele oficiale din țarile cu inregistrari de incredere, și, potrivit ultimului raport al mortalitații materne, elaborat de ONU in 2013, aceste țari acum sunt in numar de 67. In cazul in care inregistrarile de incredere nu sunt disponibile, modelele de estimare ce iau in considerare nivelul de educație al femeilor ar trebui sa fie preferat”.

Datele din 67 de țari ar putea sa le dea de furca unui numar destul de mare de cercetatori, in anii urmatori, daca exactitatea este principala lor grija.

Confuzia este intreținuta de opinia mai multor experți in sanatate la nivel mondial potrivit careia cel mai eficient mod de a reduce decesele materne este de a preveni nașterile, daca nu prin contracepție, atunci prin avort. Ei presupun ca legile care interzic sau restricționeaza avorturile in multe țari in curs de dezvoltare (inclusiv cele mai multe dintre America Latina) conduc la „avorturi nesigure” și contribuie in mod semnificativ la mortalitatea materna. Cu cat e mai mare rata mortalitații materne in aceste țari, cu atat mai insistent pare a se impune acest argument.

Cu toate astea, studiul Institutului MELISA din Chile, unul riguros, care a investigat in mod specific efectul unei interdicții a avortului de catre guvern, in 1989, dupa cațiva ani, cand acesta a fost legal, a aratat ca modificarea legii nu a avut nici un efect asupra spitalizarilor pentru avort, care e in declin de cateva decenii. De fapt, astazi, avortul fiind inca ilegal (deși Președintele vrea ca legea sa se schimbe), Chile are una dintre cele mai mici rate a mortalitații materne legate de avort din lume, cu un declin de 92 la suta incepand cu 1989 și aproape 100 la suta declin, in decursul a 50 de ani.

Daca comunitatea globala intr-adevar dorește sa faca maternitatea sigura pentru toate femeile, cercetarea de pionierat a Institutului MELISA arata problemele ce necesita prioritate: accesul la ingrijirea prenatala, la naștere calificata și, absolut important, educația femeilor – și nu doar educație cu privire la controlul nașterilor.

O mama care poate sa profite de cunoștințe despre igiena și nutriție, care iși da seama de beneficiile educației pentru copiii sai și este la curent cu oportunitațile disponibile pentru a imbunatați standardul de viața al familiei sale, este intr-o poziție mai buna, impreuna cu soțul ei, de a lua decizii cu privire la fertilitate.

Daca ea vrea apoi sa foloseasca pilule sau dispozitive contraceptive sau chiar avort – despre efectele negative ale carora, fara a exclude moartea, ar trebui sa fie, de asemenea, informata – este decizia ei. A-i oferi aceste lucruri (pilule sau dispozitive contraceptive sau chiar avort) inainte sa femeia fie capabila sa citeasca sau inainte ca ea sa primeasca ingrijire obstetrica de baza, atunci cand are nevoie, inseamna ca ea sa fie folosita ca un mijloc pentru atingerea unui scop. Chiar daca scopul urmarește reducerea mortalitații totale materne, folosirea femeii tot  nu se justifica.

Stiri © Asociatia Provita Media

Koch observa: „Pentru a obține rapoarte mai exacte sugeram ca cercetatorii sa foloseasca datele oficiale din țarile cu inregistrari de incredere, și, potrivit ultimului raport al mortalitații materne, elaborat de ONU in 2013, aceste țari acum sunt in numar de 67. In cazul in care inregistrarile de incredere nu sunt disponibile, modelele de estimare ce iau in considerare nivelul de educație al femeilor ar trebui sa fie preferat”.

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări