Declarația Universală a Drepturilor Omului este un document de referință în istoria drepturilor omului. Formulată de reprezentanți din medii culturale și juridice provenind din toate regiunile lumii, Declarația a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în Paris pe 10 decembrie 1948. Aceasta reprezintă un standard comun pentru toți oamenii și națiunile, marcând astfel baza drepturilor omului în dreptul internațional. Declarația Universală a Drepturilor Omului este, de asemenea, unul dintre cele mai traduse documente din lume, fiind disponibilă în mai mult de 500 de limbi străine.
Acum 70 de ani, după cel de-al doilea război mondial, o mare parte a lumii era distrusă. Regimurile totalitare se instalau în diferite regiuni ale Europei și ale lumii, instaurând teroarea în sufletele cetățenilor și provocând ani de război. Mare parte din ceea ce au făcut aceste regimuri malefice a fost, strict vorbind, legal, adică nu a încălcat nicio lege scrisă la acel moment.
De aceea, în 1948, marile puteri ale lumii s-au adunat și au declarat cu o voce:
Niciodată nu se va mai întâmpla!
Niciodată nu se va mai întâmpla să permitem simplei puteri de guvernământ să acționeze fără niciun control.
Niciodată nu se va mai întâmpla să permitem Statului să calce în picioare drepturile fundamentale ale cetățenilor săi.
Niciodată nu se va mai întâmpla să permitem Statului să fie autoritatea supremă în privința a ceea ce este bine și ceea ce este rău.
Declarația Universală a Drepturilor Omului a recunoscut că Statul nu este creatorul drepturilor omului și, deci, nu le poate suprima. Aceste drepturi sunt inalienabile și se bazează pe demnitatea inerentă fiecărui membru al familiei umane.
Astăzi, după 70 de ani, multe dintre drepturile omului, care au fost recunoscute de către Declarație, sunt limitate, neglijate și distorsionate.
Astfel că, în perioada premergătoare celei de-a 70-a aniversări a Declarației Universale a Drepturilor Omului, campania ADF International îndeamnă popoarele și comunitatea internațională în general să se reîntoarcă la intenția fondatoare a proiectului drepturilor omului. De aceea, ADF International a formulat Declarația de la Geneva privind Drepturile Omului, pe care o va prezenta Națiunilor Unite în decembrie 2018. Cu cât mai mulți oameni se vor alătura, cu atât mai persuasivă va fi Declarația.
Fă-ți vocea auzită și fii alături de creștini și de alte minorități religioase care sunt persecutate în întreaga lume.
Fii alături de angajații din sectorul medical din Europa, care doresc să acționeze conform propriei conștiințe în cadrul profesiei medicale.
Apără-i pe cei mai vulnerabili din societățile noastre, cărora le este amenințat dreptul la viață.
Alătură-te campaniei și semnează Declarația de la Geneva aici.
__
*ADF International este o organizație internațională de avocați care apără dreptul oamenilor de a-și manifesta liber credința religioasă. ADF International are statut consultativ la Organizația Națiunilor Unite, acreditare la Parlamentul European, la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. ADF International a intervenit și a consiliat în mai mult de 50 de cazuri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.