back to top

Anticoncepționalele hormonale pot provoca scleroză multiplă

Noi cercetări realizate în SUA și Argentina arată că anticoncepționalele hormonale cresc cu 50% riscul de îmbolnăvire cu scleroza multiplă.

Studiile au fost efectuate de echipa medicală Kaiser Permanente Southern California, condusă de dr. Kerstin Hellvig. Potrivit cercetătorilor, studiile anterioare care arătau că anticoncepționalele hormonale reduc riscul de scleroză multiplă sunt eronate.

Potrivit unui comunicat de presă al Academiei Americane de Neurologie (AAN), riscul de scleroză multiplă a crescut cu 35% la femeile care au luat contraceptive hormonale. Pentru femeile care au încetat să mai ia contraceptive hormonale cu doar o lună mai înainte de debutul simptomelor, riscul de scleroză multiplă a crescut până la 50%.

„Aceste date arata ca utilizarea de contraceptive hormonale este cel puțin parțial responsabila de creșterea cazurilor de scleroza multipla”, spune dr. Hellvig.

În Europa și America de Nord, la fiecare 100 de milioane de femei exista in medie 80 de cazuri de scleroza multipla. Deși este o boala rara, scleroza multipla apare in special la femeile bogate, in varsta de 20-40 de ani. Potrivit cercetatorilor, aceasta poate fi asociata cu frecvența consumului de contraceptive hormonale din acest grup de varsta.

Dr. Hellvig afirma ca aceasta problema ar trebui sa fie investigata cu atenție, deoarece nu este clar ce influența au contraceptivele hormonale asupra riscului de a dezvolta aceasta boala.

Noi date, care confirma aceste concluzii au fost prezentate și de oamenii de știința argentinieni de la Institutul „Raúl Carrera” pentru Cercetari Neurologice din Buenos Aires, Argentina. Studiul a implicat peste trei mii de femei, iar rezultatele au fost foarte ingrijoratoare.

Acest studiu a aratat ca femeile care iau regulat contraceptive hormonale au un risc de scleroza multipla mai mare cu 50% decat femeile care nu iau contraceptive. Factorul care crește riscul de scleroza multipla la femei este obezitatea. Aceasta poate fi asociata cu afectarea eliberarii de leptina – un hormon responsabil de reglarea poftei de mancare. Dr. Jorge Correale susține: „Leptina declanșeaza un raspuns inflamator in organism, ceea ce poate indica o legatura intre obezitate și scleroza multipla.”

Rezultatele cercetarilor oamenilor de știința argentinieni indica un nou factor de risc al imbolnavirii cu scleroza multipla, precum și presupusele efecte secundare ale utilizarii contraceptivelor hormonale. Rezultatele cercetarii au fost prezentate la Academia Americana de Neurologie (AAN), in Philadelphia, SUA.

Stiri © Asociatia Provita Media – surse: Sursa: Fronda.pl, Daily Mail.co.uk

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai citite postări