Pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, unsprezece ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene împotriva proiectului legislativ de recunoaștere a „tuturor formelor de relații de familie”.
PRO VITA București și Alianța Famililor din România s-au alăturat altor organizații pro-familie europene în semnarea scrisorii adresate președintei Comisiei, Ursula von der Leyen. Acesteia i se cere să renunțe la proiectul intitulat „Recunoașterea reciprocă a relațiilor de familie” (Mutual recognition of family relations) și să lase această recunoaștere reciprocă în seama unor acorduri bilaterale. Ca o cerință minimă, semnatarii solicită ca din proiect să fie exclusă stabilirea unei relații juridice (contractuale) între beneficiarii acordurilor de surogație („gestație pentru altul”) și copilul rezultat dintr-un asemenea contract.
În discursul său privind starea Uniunii, în octombrie 2020, președinta von der Leyen a anunțat intenția de a stabili la nivel unional un cadru juridic pentru ca țările membre să recunoască toate relațiile de familie, explicând că „cine este părinte într-o țară, este părinte în oricare țară” (a Uniunii Europene). Această recunoaștere ar avea un rezultat devastator, întrucât, practic, „căsătoria” între persoane de același sex și exploatarea reproductivă ar fi recunoscute de facto chiar și într-un stat al UE care nu le permite prin legislația internă. Acest lucru este în contradicție cu principiul subsidiarității legislative și se constituie într-o încălcare flagrantă a drepturilor femeilor și ale copiilor implicați în acordurile de surogație. În plus, Parlamentul European a recunoscut recent că surogatul este o exploatare a femeilor.
–
În atenția d-nei Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
Bruxelles, 8 martie 2021
Subiect: Ziua internațională a femeii și recunoașterea reciprocă în UE a relațiilor de familie
Stimată doamnă președintă,
De Ziua Internațională a Femeii, dorim să vă felicităm pentru modelul pe care îl oferiți, de femeie cu cele mai înalte responsabilități precum și de mamă.
Noi, un grup de ONG-uri care apărăm drepturile femeilor la nivelul UE, dorim să ne exprimăm îngrijorarea în urma discursului dvs. privind statutul Uniunii din 14 octombrie 2020. De fapt, proiectul „Recunoașterea reciprocă a relațiilor de familie”, ar urma să permită, după cum v-ați exprimat, transcrierea (recunoașterea) unui certificat de naștere al unui copil născut în urma unui acord de „gestație pentru altul” în registrul de stare civilă al oricărui stat membru și ar stabili o filiație eronată între copil și unul sau mai mulți „părinți” contractuali.
Printre efectele dăunătoare ale unei astfel de legislații, am dori să îl subliniem pe acela al proliferării practicii surogatului și al „dispariției” și discriminării mamei care a purtat copilul timp de nouă luni și care l-a născut. Legislația privind recunoașterea reciprocă a relațiilor de familie ar încuraja astfel exploatarea reproductivă, precum și vânzarea de gameți în Uniunea Europeană.
Sărbătoarea Zilei Internaționale a Femeii ne încurajează să ne amintim că femeile au drepturi și demnitate și că exploatarea reproductivă (surogatul și colectarea ovocitelor) este o nouă formă de sclavie prin care sunt exploatate corpul femeii și organele sale reproductive. [1]
Cel puțin șaptesprezece țări din UE interzic surogația. Uniunea Europeană a adoptat deja o gamă largă de acte legislative în acest domeniu, cum ar fi directivele împotriva traficului de persoane. În ianuarie 2021, Parlamentul European a adoptat două rezoluții care amintesc:
„Recunoaște că exploatarea sexuală în scopuri de surogație sau reproducere sau în scopuri precum căsătoriile forțate, prostituția și pornografia este inacceptabilă și reprezintă o încălcare a demnității și a drepturilor omului”. (Strategia UE pentru egalitatea de gen)
„Traficul pentru alte forme de exploatare a reprezentat 18% din totalul victimelor, implicând activități în zona […] traficului de ființe umane prin surogație.” (Punerea în aplicare a Directivei anti-trafic)
În consecință, solicităm Comisiei Europene să ia măsuri active pentru a interzice maternitatea subrogat ca formă de trafic de persoane și de exploatare a femeilor la nivel internațional. Solicităm Uniunii Europene să nu creeze nicio obligație legală pentru statele membre de a înregistra certificatul de naștere al unui copil născut prin surogație în afara granițelor în propriile registre de stare civilă.
În calitate de ONG-uri care protejează drepturile femeilor și denunță exploatarea reproductivă ca pe o încălcare a acestor drepturi, cerem Uniunii Europene să ia următoarele măsuri:
- Să dispună ca „Recunoașterea reciprocă a relațiilor de familie” să excludă copiii născuți din surogație sau, cel mai bine, să nu legifereze cu privire la „Recunoașterea reciprocă a relațiilor de familie”, lăsând-o pe seama dispozițiilor ad hoc;
- Să modifice Directiva 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru a include exploatarea reproductivă, și anume orice formă de „gestație pentru altul”;
- Să se opună proiectului referitor la parentaj/surogație al Conferinței de la Haga cu privire la Dreptul Internațional Privat [2], întrucât Uniunea Europeană este membră a Conferinței;
- Să participe la adoptarea unor reglementări pentru interdicția la nivel internațional a surogatului.
Vă rugăm să acceptați, doamnă președintă, expresia considerației noastre profunde și respectuoase.
SEMNATARI
- Finlanda – Aito Avioliitto – Arto Jääskeläinen, Președinte
- Franța – La Manif Pour Tous – Ludovine de la Rochère, Președinte
- Germania – Aktionsbündnis für Ehe & Familie (DemoFürAlle) – Hedwig von Beverfoerde, purtător de cuvânt
- Ungaria – Human Dignity Center – Edit Frivaldsky, Director
- România – PRO VITA București – Bogdan Stanciu, Președinte
- România – Alianța Familiilor din România – Petre Costea, Președinte
- Slovacia – Aliancia za rodinu – Anton Chromík, Președinte
- Internațional – Femina Europa – Anne Girault, Președinte
- Internațional – Europe for Family – Aurianne Lestienne, Președinte
- Internațional – Women of the World – Leonor Tamayo, Președinte
- Internațional – WomanAttitude – Laetitia Pouliquen, Director
–
[1]. Surogația este o formă de sclavie, conform articolului 1 din Convenția suplimentară privind abolirea sclaviei. [2]. Acest proiect își propune să ofere un cadru de recunoaștere a părinților contractanți în detrimentul mamei biologice sau al donatorilor de gameți.