Australia, Elveția și Germania au rămas singurele țări „occidentale” care au rezistat până acum epidemiei de orbire colectivă concretizată în redefinirea căsătoriei și a familiei. Asta nu înseamnă că sunt ferite de tentative! Dacă în Germania modificarea legislației a fost blocată de guvernul Merkel, iar particularitățile sale fac Elveția greu permeabilă la șantajul politic exercitat de propaganda LGBT, în Australia se dă asalt după asalt. De 22 (douăzeci și două) de ori au încercat homosexualii să treacă prin Parlamentul federal proiectul legii „căsătoriei pentru toți” și tot de atâtea ori au fost respinși. Un consum imens de energie de ambele părți și un aparent „deadlock” – o situație fără ieșire.
Un referendum pe această temă, propus de un grup de parlamentari, a fost însă blocat de Parlamentul federal, în toamna lui 2016, iar de atunci nimic nu s-a schimbat. Referendumul urma să aibă loc pe 11 februarie 2017, iar rezultatele sale urmau să fie consultative, dar cu o mare greutate în decizia politică.
Despre rațiunile din spatele votului și despre cum situația poate fi adusă în avantajul apărătorilor familiei, face unele aprecieri Lyle Shelton, director la ACL – Australian Christian Lobby.
Astfel, el opinează că
„opoziția exercitată de guvernul Turnbull la un vot popular asupra căsătoriei ar putea să ajute la securizarea păstrării căsătoriei pe termen lung”.
„Australienii sunt sătui de dezbaterea pe tema căsătoriei între persoane de același sex. După 6 ani de activism neobosit în Parlament, ar trebui să fie timpul să mergem mai departe. Cred că asta e ceea ce cei mai mulți vor – nu este o problemă de înaltă prioritate.
Dar, din păcate, aceia care presează pentru o schimbare sunt puțin probabil să se schimbe [să își schimbe atitudinea], în ciuda faptului că subiectul a fost blocat la nivel politic.”
Dl. Shelton afirmă că ar fi un abuz de încrederea poporului australian din partea membrilor partidului de guvernământ dacă aceștia vor trece peste cuvântului prim-ministrului, liderul politic de facto al Australiei, și ar accepta să voteze o astfel de inițiativă legislativă, venită de la unul dintre ei.
„Cu excepția cazului în care Partidul Laburist va câștiga următoarele alegeri, subiectul va fi blocat pentru mulți ani de aici înainte”
spune dl. Shelton care adaugă că Laburiștii și Verzii, partizani ai „căsătoriei” unisex,
„au făcut fără să vrea un serviciu națiunii australiene permițând să treacă un timp în care aceasta să înțeleagă consecințele”
legalizării căsătoriilor între persoane de același sex.
„Din ce în ce mai multe știri despre persecutarea juridică și demonizarea persoanelor care cred în [uniunea] bărbat-femeie apar de dincolo de ocean și, în timp, acestea se vor filtra și mai mult în conștiința australiană.”
„Deja am văzut cum arhiepiscopul Julian Porteous și-a petrecut șase luni în fața Comisiei Antidiscriminare din [statul] Tasmania din cauza că aceasta consideră că învățătura creștină privind căsătoria ar putea fi un discurs al urii.
Deja am văzut de-genderizarea, decisă de Obama, a toaletelor și vestiarelor școlilor [americane] prin controversatul program ‘Școli sigure’.”
„Este vremea pentru o dezbatere mai matură, care să treacă dincolo de slogane ca ‘dragoste egală’ și ‘egalitate în căsătorie’.”
Dl. Shelton s-a arătat dezamăgit că raționamentul pentru care referendumul a fost blocat a fost bazat pe premisa falsă că dezbaterea ar fi „plină de ură”.
Dar, subliniază saitul ACL, un senator Liberal (partid de dreapta, opus redefinirii căsătoriei) a declarat în ziua dezbaterii pe tema referendumului că
„dacă a fost vreo dovadă de intoleranță și de discurs al urii, nu a venit de la cei care susțin mariajul astfel cum el este acum definit.”
Totuși, adaugă dl. Shelton, un referendum ar fi binevenit:
„Un plebiscit este modul cel mai cinstit prin care se poate rezolva ceea ce este cea mai mare schimbare socială într-o generație. Nu este nimic neobișnuit ca un subiect de o asemenea magnitudine să fie adus în fața oamenilor.”